27 Οκτώβριος 2014, 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2015, 14:53

Κωνσταντίνος Κουκίδης: Ένας αφανής Έλληνας ήρωας (βίντεο)

  • Κωνσταντίνος Κουκίδης: Ένας αφανής Έλληνας ήρωας (βίντεο)
    Ο εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης

Θρύλος ή ένας Έλληνας με σάρκα και οστά που θυσιάστηκε για τα ιδεώδη; Ο Γεώργιος Τσαλουχίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»,
που μίλησε χθες στο Πολεμικό Μουσείο, είναι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Κουκίδης όχι μόνον υπήρξε αλλά και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα
στην ιστορία της Ελλάδας στέλνοντας μήνυμα αντίστασης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Το πρόσωπο του Κ. Κουκίδη ζωντάνεψε μέσα από τη διήγηση του πτεράρχου ε.α. Γ. Τσαλουχίδη στον Βασίλη Τσενκελίδη του pontos-news.gr. Η συνάντησή τους έγινε στο Πολεμικό Μουσείο, μετά από εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Ήπειρος 1941», που ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Κουκίδης ήταν εύζωνας, τιμητικός φρουρός της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την 27η Απριλίου 1941. Ήταν τότε που τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα. Όταν κάποιος Γερμανός τον διέταξε να παραδοθεί, να παραδώσει την ελληνική σημαία και να κάνει έπαρση της ναζιστικής, εκείνος αρνήθηκε. Πιστός στα ιδεώδη της πατρίδας του, τυλίχτηκε με τη γαλανόλευκη και πήδηξε από την Ακρόπολη. Προτίμησε να σκοτωθεί παρά να παραδώσει τη σημαία.

Η ηρωική πράξη του Κωνσταντίνου Κουκίδη δεν πήρε την ανάλογη ιστορική διάσταση  λόγω έλλειψης αρκετών αποδεικτικών στοιχείων. Αναμνηστική επιγραφή όμως τοποθετήθηκε στην Ακρόπολη για να θυμίζει την πράξη του, ενώ ανάλογη φιλοξενείται και στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, εκεί όπου ανήκε ο Κουκίδης.

Παρακολουθήστε βίντεο με τη συνέντευξη του Γεώργιου Τσαλουχίδη στον Β. Τσενκελίδη: