27 Οκτώβριος 2014, 16:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2014, 16:14

Το pontos-news.gr στο Σύνταγμα

  • Το pontos-news.gr στο Σύνταγμα

Η λύρα και το νταούλι ακούγονται από το χώρο των εισιτηρίων στο Σύνταγμα. Σκοποί του Πόντου. Η κυλιόμενη σκάλα στο τέλος της κατά το ανέβασμα επιφυλάσσει μια έκπληξη. Κορίτσια και αγόρια του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου χορεύουν. Στο φόντο, μια τεράστια αφίσα του Καζαντζίδη. «Έχουμε φωνή…». Πλάι μια άλλη με την εντυπωσιακή παρουσία χορευτών σε φεστιβάλ ποντιακών χορών. «Είμαστε πολλοί…». «Έχουμε πολλά να πούμε…». «Εδώ η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη…».

Οι αφίσες, τα φυλλάδια, τα μηνύματα, οι υπολογιστές στον πολυχώρο του Συντάγματος είναι το μέσο. Αυτό που αναδεικνύει είναι το νέο πρωτοποριακό, διαδικτυακό, ενημερωτικό pontos-news που δίνει βαρύτητα στην ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Θράκης και της διασποράς.

Είναι το νέο pontos-news.gr, που ξεκινά από την Αθήνα τη γνωριμία του με τον κόσμο. Ημεδαπούς τε και αλλοδαπούς. Γιατί στο Σύνταγμα, όπως μας είπαν τα νεαρά παιδιά του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», που έχουν αναλάβει την ξενάγηση στο νέο Μέσο, πάρα πολλοί ξένοι έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για το εγχείρημα. Τι είναι οι Πόντιοι; Ποιους χορούς χορεύουν; Μιλούν σε διάλεκτο στο σπίτι τους; Θα κάνετε το portal και στα αγγλικά;

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ, μιλάει με τον κόσμο. Σκύβουν όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον να δουν την εικόνα του pontos-news στην οθόνη των φορητών υπολογιστών. Και μετά, την τεράστια οθόνη στο κέντρο της αίθουσας. ΒΡΕΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ. Το αναζητούν και το βρίσκουν. Και συγκινούνται βαθιά.

«Κάποιοι έκλαψαν κιόλας» μας λέει η Ιωάννα. Άλλοι πάλι διαπίστωναν με χαρά τη δουλειά που γίνεται για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου. Με τα ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, τα ιστορικά στοιχεία, τα δίστιχα και τα ποντιακά ΑΝΕΚΔΟΤΑ. «Μπράβο και πάλι μπράβο», μας έλεγαν. Μια δασκάλα θέλησε να μάθει πού θα βρει στοιχεία για τον Πόντο για να τα διδάξει στην τάξη και μια άλλη θα επιχειρήσει να αναζητήσει τρόπους να μάθει στα παιδιά τους χορούς του Πόντου. Όλα μέσα από το pontos-news.gr.

Η διαδραστικότητα του portal ήταν ακόμα ένα στοιχείο που ξεχώρισε ο κόσμος. Η ενότητα με τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ είχε… πέραση. «Στην περιοχή μου έχει σύλλογο Ποντίων να γράψω το παιδί μου, για να μάθει να χορεύει;», ρώτησε μια κυρία, μη Πόντια. «Θα με βοηθήσει το portal να τον βρω;». Ναι, είναι η απάντηση.

Κι έπειτα η αναζήτηση άλλων χρηστών με όμοια ενδιαφέροντα. Μέσα από τη δημιουργία προφίλ χρήστη και αυτό μπορεί να γίνει. Πολλή χαρά έκαναν κάποιοι άνθρωποι που το έμαθαν. Γιατί, κακά τα ψέματα, στην εποχή μας χάνονται οι παρέες. Κι εδώ μπορείτε να ξαναβρείτε μία.

Αν περάσετε από το Σύνταγμα, κάντε μια στάση στο περίπτερο του pontos-news. Ρωτήστε να μάθετε τι κάνουμε κι ελάτε κι εσείς μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.

Οι νεαροί χορευτές του Πόντου θα είναι εκεί όλη την εβδομάδα και με τα γερά πατήματά τους θα οδηγήσουν και τα βήματα του νέου pontos-news.

Gallery