27 Οκτώβριος 2014, 15:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2014, 15:20

Το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων χτίζει η Τουρκία στα Τίρανα

  • Το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων χτίζει η Τουρκία στα Τίρανα
    Το τζαμί Ετχέμ Μπέι στα Τίρανα

Με όχημα τη θρησκεία, η Τουρκία φαίνεται ότι μεθοδεύει την ισχυροποίησή της στο αλβανικό έδαφος. Η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χτίσει στα Τίρανα το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια, με το επιχείρημα ότι το ένα που υπάρχει είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Diyanet Ισμαήλ Παλάκογλου στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, στο τζαμί Ετχέμ Μπέι που βρίσκεται στην αλβανική πρωτεύουσα χωράνε μόνο 60 άτομα, παρά το ότι οι μουσουλμάνοι είναι περισσότεροι από 300.000. 

«Υπάρχει δυσκολία όταν ο καιρός είναι βροχερός. Όμως στο καινούριο τζαμί, που θα έχει τέσσερις μιναρέδες, θα μπορούν να προσευχηθούν 4.500 άτομα» εξήγησε ο Παλάκογλου, σημειώνοντας ότι αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η άδεια, το τζαμί θα ολοκληρωθεί εντός 2-3 ετών.


Το τζαμί που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Τουρκία στην αλβανική πρωτεύουσα

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η ανώτερη θρησκευτική Αρχή στην Τουρκία, μετά τις προεδρικές εκλογές και την ανέλιξη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία της χώρας βρίσκεται υπό την υποπτεία του τελευταίου.

Στο πλαίσιο του νέου αναμορφωμένου ρόλου της εμπλέκεται σε πολλές δραστηριότητες στο εξωτερικό, για παράδειγμα πληρώνει τους μισθούς των ιμάμηδων, και ανακαινίζει τζαμιά και άλλα κτίρια θρησκευτικού χαρακτήρα που καταστράφηκαν στη χτυπημένη από τις πλημμύρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη.