13 Μάιος 2013, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:48

Η Κύπρος ζητά επίσημα την αναγνώριση της Γενοκτονιάς των Ποντίων

  • Η Κύπρος ζητά επίσημα την αναγνώριση της Γενοκτονιάς των Ποντίων

Η Κύπρος ζητά με ψήφισμα την αναγνώριση της Γενοκτονιάς των Ποντίων από όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Με αφορμή της τέλεσης του μνημόσυνου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πάφο,  η Οργανωτική Επιτροπή Ποντίων Πάφου με σχετική ανακοίνωση της , αναφέρεται σε ψήφισμα που θα επιδώσουν τα Ποντιακά Σωματεία της Κύπρου  για την επέτειο μνήμης θυμάτων γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού 1916- 1923.

Σύμφωνα με το ψήφισμα τα ποντιακά σωματεία της Κύπρου, εκ μέρους των Ελλήνων Ποντίων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, εκφράζουν για άλλη μια φορά τον αποτροπιασμό τους για το ειδεχθές έγκλημα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, του Τοπάλ Οσμάν και άλλων Τούρκων ηγετών του κράτους ή των συμμοριών από το 1916 μέχρι το 1923.

353.000 Πόντιοι προστίθεται στην ανακοίνωση, κάθε ηλικίας σε πόλεις και χωριά, βρήκαν φρικτό θάνατο στα σπίτια τους, στους δρόμους , στις φυλακές και στις εξορίες με μεθόδους που επανέλαβε αργότερα η ναζιστική Γερμανία.

Το έγκλημα αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα και την Κύπρο και καθιερώθηκε ως μέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η 19η Μαΐου. Τα ποντιακά σωματεία της Κύπρου ζητούν να αναγνωρισθεί η  Γενοκτονία των Ποντίων από όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Στην ανακοίνωση διαβεβαιώνεται επίσης ότι πρόθεση των Ελλήνων Ποντίων που ζουν κι εργάζονται στην Κύπρο δεν είναι να καλλιεργήσουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς και ότι το αίτημα τους δεν συνιστά πράξη εθνικής εκδίκησης.

Απλά προσθέτουν στην ανακοίνωση τους ,  επιθυμία τους είναι να πληροφορηθούν οι σύγχρονοι το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, – όπως ανέφεραν -  να μην θρηνήσουμε ποτά πια θύματα, ξεριζωμούς και προσφυγιά και να μην έχουμε άλλες αλησμόνητες πατρίδες.

Μέσω του ψηφίσματος τους  τα ποντικά σωματεία της Κύπρου – οι Έλληνες Πόντιοι που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο – καλούν τέλος την πολιτισμένη ανθρωπότητα να απαιτήσει από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία που διεπράχθη σε βάρος των Ποντίων, οι οποίοι για τρεις χιλιάδες χρόνια συμβιώνουν ειρηνικά με όλους τους λαούς της περιοχής.

Το ετήσιο μνημόσυνο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και οι Σύνδεσμοι Ελληνοποντίων Πάφου την ερχόμενη Κυριακή 19 Μαΐου, στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο .Του μνημόσυνου θα προστεί ο Επίσκοπος Αρσινόης κ Νεκτάριος, ενώ επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr