27 Οκτώβριος 2014, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2014, 09:29

Τα στρες τεστ των τραπεζών και η αντιπαράθεση

  • Πώς τα πήγαν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests

Στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής (στρες τεστ) που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), από τις 130 τράπεζες που ελέγχθηκαν οι 105 πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμασία. Από τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank πέρασε τα τεστ καθώς συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των 105 τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες τρεις (Πειραιώς, Εθνική και Εurobank) παρόλο που βρίσκονται στη δεύτερη ομάδα, περνούν τα τεστ αλλά με αστερίσκους.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, από τις 25 αυτές τράπεζες οι 12 ήδη έχουν καλύψει τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες καθώς προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 15 δισ. ευρώ το 2014. Στην υπο-ομάδα αυτή περιλαμβάνεται η Τράπεζα Πειραιώς.

Για την Εθνική Τράπεζα προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 930 εκατ. ευρώ ενώ για την Eurobank κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,76 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε υποσημείωση της ΕΚΤ, οι δύο αυτές τράπεζες αν ληφθεί υπόψιν η «δυναμική διάσταση» του Ισολογισμού τους «πρακτικά δεν αντιμετωπίζουν» κεφαλαιακό έλλειμμα.

«Βήμα-βήμα βγαίνουμε από την κρίση» λέει ο Σαμαράς

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των στρες τεστ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, εξέφρασε  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αντοχής «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία».

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «πλέον, βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς». Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επισημαίνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για «ένα ακόμα βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η αντιπολίτευση

Η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε απάντηση δήλωσης της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άννας Ασημακοπούλου, η οποία σχολίασε ότι «μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβάνεται πια κανείς τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις ‘προτάσεις’ του».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο παρά η τρομολαγνεία και οι φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε το χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας».

Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται: «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρύβοντας ότι αυτή έγινε με μόνιμη υποθήκη τα δικαιώματα του λαού, ενώ και η μετάβαση σ’ ένα άλλο πλαίσιο χρηματοδότησης, στηριγμένο στους μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, δε θα σημαίνει για το λαό τίποτα παρά τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής».

«Την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια και τα ‘κόκκινα’ δάνεια, ο κ. Σαμαράς μιλά για τις αντοχές των τραπεζών που έχουν πάρει πάνω από 200 δισ. ευρώ εγγυήσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, χρήματα που προέρχονται από τις πλάτες των Ελλήνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.