27 Οκτώβριος 2014, 08:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2014, 08:54

Στις 11 η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

  • Στις 11 η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Στην οδό Τσιμισκή στις 11 θα πραγματοποιηθεί σήμερα η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, ενώ υπό δρακόντεια μέτρα θα γίνουν αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στην Αθήνα η μαθητική και στη συμπρωτεύουσα η στρατιωτική.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων. Οι εξέδρες των επισήμων θα είναι αποκλεισμένες σε απόσταση δεκάδων μέτρων από κάγκελα και παραταγμένους αστυνομικούς, ενώ ο κόσμος θα παρακολουθήσει τις παρελάσεις κυρίως στην αρχή και στο τέλος τους.

Στη Θεσσαλονίκη για την αυριανή στρατιωτική παρέλαση θα βρίσκονται επί ποδός περίπου 2.000 ένστολοι σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί την 28η Οκτωβρίου του 2011, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, είχε στοχοποιηθεί από ομάδα διαδηλωτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φτάσει το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις της επετείου και θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Γιώργο Ορφανό.

Αύριο στις 10.30 θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και στις 11 θα παρακολουθήσει την παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρών θα είναι, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.

Την διαφορά θα κάνουν εφέτος οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι του Στρατού που θα παρελάσουν με τους εκπαιδευτές τους. Οι σκύλοι ανήκουν στο Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και φυλάσσουν στρατόπεδα κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Στην Αθήνα «καγκελόφρακτη» θα είναι η μαθητική παρέλαση που θα ξεκινήσει αύριο στις 11 και θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Τα κάγκελα έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, όπου η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν διαπιστεύσεις και προσκλήσεις.
Οι γονείς των μαθητών και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορεί να παρακολουθήσει την παρέλαση από την οδό Πανεπιστημίου, από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και κάτω, και από την οδό Αμαλίας στο ύψος του Ζαππείου. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη η δοξολογία θα τελεστεί στις 10 το πρωί και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε όλους τους δήμους της χώρας θα υπάρξουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των παρελάσεων.