26 Οκτώβριος 2014, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2014, 13:19

Άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για τους πληγέντες από τη θεομηνία

  • Άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για τους πληγέντες από τη θεομηνία
    Αυτοκίνητα έχουν στοιβαχτεί το ένα πάνω στο άλλο στο υπόγειο σούπερ μάρκετ, στο Ίλιον
  • Άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για τους πληγέντες από τη θεομηνία
    Πλημμυρισμένη αποθήκη στις Αχαρνές
  • Άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για τους πληγέντες από τη θεομηνία
    Ο αγωνιστικός χώρος του κλειστού γυμναστηρίου του Περιστερίου

Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετρούν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν στη διάρκεια της βιβλικής καταστροφής την Παρασκευή. Οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τους χείμαρρους μέσα σε λίγα λεπτά αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη.

Συνεργεία δήμων και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών στο Περιστέρι, τη Νίκαια και σε όλες τις περιοχές που μετατράπηκαν σε… Βενετία από τα 136 χιλιοστά βροχής που έπεσαν σε περίπου μιάμιση ώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκτιμά πως αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή του μεγέθους των ζημιών, έτσι ώστε όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο «εντός της εβδομάδας να δοθούν κονδύλια για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Τα χρήματα θα δοθούν στους δήμους και εκείνοι θα τα αξιοποιήσουν κατά το δοκούν, για τις φυσικές καταστροφές σε δημόσιους χώρους αλλά και στους δημότες».

Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο δήμος Αχαρνών από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό. Ωστόσο μετά την επίσκεψή της στις πληγείσες περιοχές η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζήτησε από τη γ.γ Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Ιλίου και Αχαρνών-Θρακομακεδόνων και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πληγέντες, σημείωσε πως «δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές».

Αύριο, Δευτέρα θα ξεκινήσουν και οι καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις που πλημμύρισαν. Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην αυτοτελή διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17, Τ.Κ. 11547, τηλ. επικοινωνίας 2132063663 και 2132063655).

Δρόμος κόπηκε στα δυο

Οι έντονες βροχοπτώσεις που συνεχίστηκαν και χθες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους είχαν συνέπεια την πρόκληση κατολισθήσεων στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης και την καταστροφή του δρόμου από Εχίνο προς Μελίβοια.

Οι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν στο σημείο ξεκινώντας αρχικά μόνοι τους την προσπάθεια απομάκρυνσης των βράχων αλλά και των χωμάτων που βρίσκονταν στο οδόστρωμα ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά το οδικό δίκτυο.