26 Οκτώβριος 2014, 11:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2014, 11:42

Τιμά τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο η Θεσσαλονίκη

  • Τιμά τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο η Θεσσαλονίκη

Φοράει τα καλά της από σήμερα η Θεσσαλονίκη για να τιμήσει τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο αλλά και να γιορτάσει την απελευθέρωση της και την εθνική επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου. 

Πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησε η επίσημη πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πραγματικότητα άρχισαν χθες με την αρχιερατική λειτουργία και τη λιτανεία της εικόνας και των ιερών λειψάνων καθώς και της εικόνας της Παναγίας της Τρυφώτισσας, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού.

Αργότερα, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με ομιλητές τον πρύτανη Περικλή Μήτκα και τον καθηγητή και πρώην υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Αύριο θα γίνει η μαθητική παρέλαση στις 11 το πρωί στην Τσιμισκή, ενώ στις 28 Οκτωβρίου και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση. Την παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων  θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.

Δυστυχώς και φέτος οι πολίτες θα παρακολουθήσουν την παρέλαση σε απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, δηλαδή στην πραγματικότητα θα δουν κυρίως την αρχή και το τέλος της. Την περιοχή θα περιφρουρούν περίπου 2.000 αστυνομικοί, ενώ θα τοποθετηθούν κάγκελα για να αποκλειστεί αποτελεσματικά η εξέδρα των επισήμων.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ενοχλήσει αρκετούς περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου που ανακοίνωσαν ότι δεν θα τοποθετήσουν εξέδρες επισήμων.

Αμέσως μετά την παρέλαση θα γίνει πάνω από τον Θερμαϊκό επίδειξη ακροβατικών από αεροσκάφος F 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα αρχίσει στις 12.25.