26 Οκτώβριος 2014, 09:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2014, 09:28

Εκλογές στην Ουκρανία με αποχή ανατολικών περιοχών και Κριμαίας

  • Εκλογές στην Ουκρανία με αποχή ανατολικών περιοχών και Κριμαίας

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 36 εκατομμύρια Ουκρανοί με την ελπίδα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα φέρει σταθερότητα στη χώρα και θα τη βγάλει από τη δίνη του πολέμου.

Οι πρόωρες εκλογές διεξάγονται μήνες μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα επίσημα στοιχεία έχουν χάσει τη ζωή τους 3.600 άνθρωποι.

Η εκλογική διαδικασία, που άρχισε τις 8.00 πμ και θα διαρκέσει έως τις 20.00 μμ τοπική ώρα, θα περιοριστεί στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, καθώς οι περίπου 3 εκατ. ψηφοφόροι των ανατολικών περιοχών, που ελέγχονται από τους φιλορώσους, όπως το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ δεν θα συμμετάσχουν. 

Οι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν δηλώσει ότι θα αγνοήσουν τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας, καθώς αυτές θα διεξαχθούν σε γειτονικό κράτος και θα διεξάγουν στις δικές τους εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Στις εκλογές δεν θα πάρουν μέρος ούτε οι κάτοικοι της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο στη Ρωσία. 

Οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν πρώτο το κόμμα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Ωστόσο, παρατηρητές έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το αν η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ενεργήσει ανάλογα ώστε να δοθεί ένα τέλος στις μάχες.