24 Οκτώβριος 2014, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2014, 17:55

Μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια σας την Κυριακή

  • Μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια σας την Κυριακή

Τα χαράματα της Κυριακής τα ρολόγια θα γυρίσουν -και στην Ελλάδα- μια ώρα πίσω, καθώς έρχεται η χειμερινή ώρα. Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3, κι έτσι κερδίζουμε μία επιπλέον ώρα ύπνου.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Απριλίου. Γιατί όμως στην Ελλάδα - και στο βόρειο ημισφαίριο γενικά – ισχύει η χειμερινή ώρα;

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Ο πρώτος που είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ο οποίος το 1784 πρότεινε την εφαρμογή μιας «τεχνητής» ώρας για να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως τους θερινούς μήνες. Απώτερος σκοπός βέβαια ήταν ο περισσότερος χρόνος για οικονομικές δραστηριότητες.

Το μέτρο εφαρμόστηκε ουσιαστικά στον 20ο αιώνα όταν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έγινε αντιληπτό ότι με αυτό τον τρόπο  μπορούν να εξοικονομηθούν πολύτιμοι ενεργειακοί πόροι.

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας έγινε για πρώτη φορά το 1973. Κοινή πολιτική ρολογιού έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1996. Η αλλαγή της ώρας είναι κατοχυρωμένη με την κοινοτική οδηγία 2000/C 337 Ε/18. Σήμερα, 70 χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το μέτρο της αλλαγής.