24 Οκτώβριος 2014, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2014, 16:57

Σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου από την Τουρκία ζητεί η ΕΕ

  • Σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου από την Τουρκία ζητεί η ΕΕ

Σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζει στο κείμενο συμπερασμάτων του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ΑΟΖ της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σύνοδος κορυφής) που έγινε στις Βρυξέλλες επαναβεβαίωσε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, τονίζοντας ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. 


Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Αντώνη Σαμαρά που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε «άριστος συντονισμός». Πολλοί ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να υπάρξουν αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, πρόσθεσε.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε επίσης ότι ο Κύπριος πρόεδρος που νοσηλεύεται με ρινορραγία και υπέρταση στις Βρυξέλλες, είναι καλά και αύριο θα πάρει εξιτήριο για να αναχωρήσει για Λευκωσία.