24 Οκτώβριος 2014, 15:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2014, 16:08

Παρέλαση και στρατιωτικών σκύλων θα δει φέτος ο Παπούλιας στη Θεσσαλονίκη

  • Παρέλαση και στρατιωτικών σκύλων θα δει φέτος ο Παπούλιας στη Θεσσαλονίκη

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Η μαθητική παρέλαση στην πόλη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ενόψει των εορτασμών, η αστυνομία έχει σχεδιάσει αυξημένα μέτρα παρόμοια με τα περσινά, απαγορεύοντας στους πολίτες να παρακολουθήσουν την παρέλαση σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων. Επί ποδός θα βρίσκονται 2.000 αστυνομικοί τόσο για την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, όσο και για τη μαθητική.

Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξέδρα των επισήμων θα είναι αποκλεισμένη και οι Θεσσαλονικείς θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση κυρίως στην αρχή και στο τέλος της. Στα σημεία αποκλεισμού θα τοποθετηθούν κάγκελα, ενώ θα περιφρουρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


F-16 «ZEUS» της Ελληνικής Αεροπορίας

Αμέσως μετά την παρέλαση θα γίνει πάνω από τον Θερμαϊκό επίδειξη ακροβατικών από αεροσκάφος F 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα αρχίσει στις 12.25.

Επί 15 λεπτά ο πιλότος του F 16, ο οποίος θεωρείται ειδικός σε ακροβατικές επιδείξεις, θα κάνει θεαματικούς ελιγμούς και άλλες ασκήσεις στον ουρανό και σε χαμηλή απόσταση από τη γη, που, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αεροπορίας, «κόβουν την ανάσα» των θεατών, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.


Ο Όσκαρ, ένας από τους σκύλους της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον εκπαιδευτή του (αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καινοτομία της παρέλασης οι στρατιωτικοί σκύλοι

Για πρώτη φορά φέτος εκτός από τα στρατιωτικά τμήματα και τα πολεμικά αεροσκάφη θα παρελάσουν και οι σκύλοι του Στρατού που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη φύλαξη των στρατοπέδων. Οι στρατιωτικοί σκύλοι ανήκουν στο Γ' Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εδρεύει στο στρατόπεδο «Γ. Μακρή» στη Θέρμη.

Στις παρελάσεις που θα γίνουν την 28η Οκτωβρίου σε ορισμένους περιφερειακούς Δήμους δεν θα τοποθετηθούν εξέδρες επισήμων. Ένας από τους Δήμους αυτούς είναι ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, όπως ανακοινώθηκε, κατόπιν απόφαση του δημάρχου Πέτρου Σούλα.

Η δοξολογία

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί θα τελεστεί η επίσημη πανηγυρική δοξολογία για τον τριπλό εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα τελετών) με ομιλητές τον πρύτανη Περικλή Μήτκα και τον καθηγητή και πρώην υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο.