12 Μάιος 2013, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2014, 14:14

Αγώνας μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων. Σήμερα όλοι πάμε γήπεδο!

  • Αγώνας μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων. Σήμερα όλοι πάμε γήπεδο!

Ενας διαφορετικός ποδοσφαιρικός αγώνας με αστέρια του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 στις 17:00 στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, μεταξύ της πρωταθλήτριας ελληνικής ομάδας του Euro 2004 με ομάδα Πόντιων επιλέκτων που δόξασαν τα ελληνικά γήπεδα.

Ο αγώνας γίνεται με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Απόλλωνα Καλαμαριάς και είναι αφιερωμένος στη μνήμη των 353.000 νεκρών της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του αγώνα, θα τιμηθούν 14 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές ποντιακής καταγωγής, που με τις ομάδες τους τίμησαν τα ελληνικά χρώματα σε όλη την Ευρώπη.

93 χρόνια μετά, οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων Ποντίων στο πρόσωπο καταξιωμένων Διεθνών Ποδοσφαιριστών βρίσκουν ηθική δικαίωση καθώς η θρυλική αθλητική εμφάνιση με τις οριζόντιες άσπρες και γαλάζιες γραμμές με το γράμμα Π στην μέση, που συμβολίζει τον Πόντο με τις οποίες κρεμάστηκαν οι αθλητές του Κολλεγίου της Μερτζιφούντας στην Αμάσεια του Πόντου το 1921 από τους Κεμαλικούς, ξανάρχονται στο προσκήνιο.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο Απόλλων Καλαμαριάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού διοργανώνουν από κοινού τον μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Ποντίων Επιλέκτων και της εθνικής ομάδας πρωταθλήτριας του Euro 2004 στην Πορτογαλία.

Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ως δίδυμα αδέρφια μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, παράλληλα όμως μπορούν να γίνουν και οι διάκονοι της μνήμης η οποία δεν έχει ως σκοπό την εκδίκηση αλλά τον σεβασμό στα θύματα.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θέλει να ευχαριστήσει από βάθους καρδιάς όλη την οικογένεια του Απόλλωνα Καλαμαριάς για την συγκινητική υποστήριξη κάθε πτυχής αυτού του γεγονότος, την Οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον Αντώνη Αντωνιάδη και όλους τους Παλαιμάχους για την μεγάλη τους προσπάθεια για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνος, τον Δήμο Καλαμαριάς για την σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει καθώς επίσης και τους χορηγούς, ΟΠΑΠ και ΕΠΟ.