24 Οκτώβριος 2014, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2014, 11:39

Οι παράνομες χρεώσεις του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα

  • Οι παράνομες χρεώσεις του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα
    Ζευγάρια από όλο τον κόσμο έρχονται στη Ρόδο για να δώσουν αιώνιους όρκους αγάπης

Όποιος έχει παντρευτεί ξέρει τι σημαίνει να μπαίνει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κι όσοι αδυνατούν να ξοδέψουν έχουν την εναλλακτική λύση του φθηνότερου πολιτικού γάμου.

Επειδή όμως ακριβώς είναι φθηνότερος, ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο, ο πολιτικός γάμος χρεώνεται μόνον 15 ευρώ, όσο το τέλος χαρτοσήμου.

Ωστόσο οι περισσότεροι δήμοι χρεώνουν έξτρα τέλη και το ποσό εκτοξεύεται. Ήδη από το 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη στον οποίον είχαν απευθυνθεί ζευγάρια είχε εκδώσει πόρισμα που επιβεβαίωνε την παρανομία μιλώντας για «ενσυνείδητη παραβίαση της νομοθεσίας, των εγκυκλίων και των νομολογιακών αρχών».

Τα ειδικά δημοτικά τέλη που επιβάλλουν οι δήμοι στους γάμους «ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους από τα όργανα της οικείας περιφέρειας». Όμως «ο έλεγχος που ασκείται είναι συχνά ελλιπής, με αποτέλεσμα να εκτελούνται αποφάσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας». Πρακτικά δηλαδή, ο νόμος ισχύει μεν, παραβιάζεται δε, αλλά επειδή ο πολίτης δεν μπορεί να τα προσβάλει δικαστικώς γιατί μια τέτοια διαδικασία κοστίζει, συνεχίζει να τα πληρώνει.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά σε σχετικό ρεπορτάζ το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κόστος του πολιτικού γάμου στην Καλαμάτα ανέρχεται στα 100 ευρώ ενώ στη γειτονική Σπάρτη η τελετή είναι δωρεάν. Στην Αθήνα τιμάται 75 ευρώ για τους δημότες και 100 ευρώ για τους μη δημότες, στην Άρτα 60 ευρώ, στο Μεσολόγγι, την Καβάλα και την Κηφισιά 50 ευρώ. Ο δήμος Στυλίδας χρεώνει 40 ευρώ, η Ρόδος 70 ευρώ, ενώ στην Κρήτη οι τιμές είναι οι υψηλότερες της χώρας, με το Ηράκλειο να ζητάει 100 ευρώ για πρωινό πολιτικό γάμο και 150 για απογευματινό, τη στιγμή που στον Άγιο Νικόλαο η τιμή είναι φιξ στα 150 ευρώ - εκτός κι αν οι νεόνυμφοι κλείσουν και νυφική σουίτα γιατί τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 550 ευρώ!

Δωρεάν μπορεί να παντρευτεί κανείς στους δήμους Θεσσαλονίκης, Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Φιλαδέλφειας, Σπετσών και Ύδρας.

Ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε με νόμο στην Ελλάδα το 1982 και δηλώνει ρητά πως «η αίτηση για τη χορήγηση άδειας γάμου καθώς και η ίδια η άδεια δεν υπόκειται σε δημοτικά ή άλλα τέλη, εκτός από το νόμιμο τέλος χαρτοσήμου» (Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982).

Ο νόμος προβλέπει ως μοναδική υποχρέωση την καταβολή παράβολου χαρτοσήμου ή διπλότυπου είσπραξης των 15 ευρώ από εφορία. Σημειώνεται πως και στον θρησκευτικό γάμο, η μόνη οικονομική υποχρέωση ενός ζευγαριού είναι η έκδοση των αντίστοιχων παράβολων για άδεια γάμου. Κάθε πρόσθετη επιβάρυνση από την εκκλησία και τον παπά είναι αυθαίρετη και παράνομη.