24 Οκτώβριος 2014, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2014, 10:19

Ηφαιστειακή δραστηριότητα κοντά σε πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία

  • Ηφαιστειακή δραστηριότητα κοντά σε πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία

Σημάδια αυξημένης δραστηριότητας δείχνει ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Σεντάι της Kyushu Electric Power Co, στην Ιαπωνία, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό όλο τον κρατικό μηχανισμό στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Η Διεύθυνση Ηφαιστείων της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καταγράφει εδώ και λίγα 24ωρα μικρές σεισμικές δονήσεις και ενδείξεις αυξανόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας στο ηφαίστειο Ιογιάμα που βρίσκεται στο νησί Κιούσου, στα νοτιοδυτικά της χώρας. 

«Υπάρχει αύξηση στη δραστηριότητα που υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια έκρηξη μικρής κλίμακας, αλλά δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μεγάλης έκρηξης» δήλωσε αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Το επίπεδο της προειδοποίησης για το ηφαίστειο έχει αυξηθεί από το χαμηλότερο δυνατό στο δεύτερο χαμηλότερο, κάτι που σημαίνει πως η περιοχή γύρω από τον κρατήρα είναι επικίνδυνη και για αυτό κάλεσαν τον κόσμο να μην πλησιάζει.

Το Ιογιάμα βρίσκεται στην ηφαιστειακά ενεργό οροσειρά Κιρισίμα και απέχει μόλις 64 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό Σεντάι, την επαναλειτουργία του οποίου επιδιώκει η κυβέρνηση παρόλο που η κοινή γνώμη παραμένει αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια μετά την κρίση στη Φουκουσίμα.