23 Οκτώβριος 2014, 19:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 19:55

Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και παιδικά εμβόλια

  • Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και παιδικά εμβόλια

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη νέα του θέση.

Και δυστυχώς δεν είπε κάτι που δεν γνωρίζουν εκατομμύρια πολίτες σε αυτή τη χώρα, οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανέχεια και την αδυναμία τους να αγοράσουν φάρμακά ή εμβόλια για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. 

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν τα φάρμακα τους» είπε ο Κωνσταντίνος Λουράντος. 

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι ασφαλισμένοι αγοράζουν φθηνότερα τα φάρμακα χωρίς την ιατρική συνταγή παρά με αυτή. «Ένα φάρμακο, φθηνό ηρεμιστικό, το οποίο κοστίζει 1,5 ευρώ, αν ο ασφαλισμένος πάει στο φαρμακείο με ιατρική συνταγή θα το πληρώσει 11,5 ευρώ, αφού θα πληρώσει και την επίσκεψη στο γιατρό και το ένα ευρώ ανά συνταγή» είπε.

Όσο για τα παιδικά εμβόλια, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αποκάλυψε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσες ελλείψεις, κυρίως στα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, της ηπατίτιδας αλλά και στα πολυδύναμα (τετραπλά, πενταπλά).

Παράλληλα παρουσίασε και στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο στο τέλος του 2014, όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ενώ για το έτος 2013 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2.532,5 εκατομμύρια ευρώ, για το 2014 - σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου - έχει ήδη φθάσει τα 1.127,6 εκατομμύρια ευρώ.