17 Οκτώβριος 2014, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2015, 18:23

Διάβημα διαμαρτυρίας Ελλάδας προς Αλβανία για τα επεισόδια στη Δερβιτσάνη

  • Διάβημα διαμαρτυρίας Ελλάδας προς Αλβανία για τα επεισόδια στη Δερβιτσάνη

Την προστασία της ελληνικής μειονότητας ζήτησε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα.

Διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας έκανε ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Λεωνίδας Ροκανάς ζητώντας από τις αλβανικές Αρχές να καταδικάσουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της ελληνικής μειονότητας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας Αλβανίας στο Βελιγράδι.

Όπως κατήγγειλε η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στη Δερβιτσάνη κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, με στόχο να προκαλέσουν τους Έλληνες που ζουν εκεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της επίθεσης, αλλά και για την προστασία της ελληνικής μειονότητας ενόψει και των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Αντίστοιχες παραστάσεις έκανε προς τις τοπικές Αρχές και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Νικόλαος Κοτροκόης.

Στο μεταξύ ερώτηση για τα επεισόδια κατέθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο προκλήσεις και κλίμα εκφοβισμού «που καλλιεργείται από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας σε βάρος της ελληνικής μειονότητας». 

*Κεντρική φωτογραφία αρχείου από μαθητές με παραδοσιακές στολές σε ελληνικό σχολείο της Δερβιτσάνης.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορία από ΑΠΕ-ΜΠΕ