17 Οκτώβριος 2014, 14:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 13:46

Σώθηκε ο Άγιος Νικόλαος στο Συριανοχώρι της κατεχόμενης Μόρφου

  • Σώθηκε ο Άγιος Νικόλαος στο Συριανοχώρι της κατεχόμενης Μόρφου

Χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος και εγκαταλείφθηκε όταν πλέον ήταν ετοιμόρροπος. 

Περίσσεψε η συγκίνηση στο Συριανοχώρι της κατεχόμενης Μόρφου όταν οι Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι παραβρέθηκαν στην τελετή παράδοσης της αποκατεστημένης εκκλησίας του χωριού τους που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. 

Μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, ο ναός που πιθανότατα χτίστηκε τη μεσαιωνική περίοδο και διέσωζε σπαράγματα τοιχογραφίας στον χώρο της Πρόθεσης, χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος. Πριν από λίγα χρόνια εγκαταλείφθηκε αφού πλέον ήταν ετοιμόρροπος με ρωγμές στις αψίδες, την οροφή, τους τοίχους, τον θόλο και του γείσου να κινδυνεύουν με κατάρρευση. Πίσω από τον Άγιο Νικόλαο χτίστηκε ένα σύγχρονο τέμενος, ωστόσο ο παλιός ορθόδοξος ναός δεν γλίτωσε τη σύληση.

Κατά τις εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκαν μόνο τμήματα της ξυλόγλυπτης Αγίας Τράπεζας που συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε και πάλι στο Ιερό Βήμα, καθώς και η μαρμάρινη επιγραφή των εγκαινίων του ναού. Πριν από τέσσερα χρόνια οι Τουρκοκύπριοι παρέδωσαν στον Μητροπολίτη Μόρφου μία εικόνα του Αγίου Βασιλείου που ανήκε στον ναό και εντοπίστηκε πεταμένη μέσα σε χωράφια. 

Στην τελετή παράδοσης εκτός από τους Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους από το Συριανοχώρι παραβρέθηκαν και Τουρκοκύπριοι από τη Γαλιά της Πάφου που ζουν σήμερα στο χωριό. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες-φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ