17 Οκτώβριος 2014, 15:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 13:38

Ο Άγιος Νικόλαος επιστρέφει στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης (βίντεο)

  • Το σχέδιο της ανοικοδόμησης από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής
  • Ο Άγιος Νικόλαος επιστρέφει στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης (βίντεο) 2

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η τελετή αγιασμού του θεμέλιου λίθου.  

Βρισκόταν στο νότιο τμήμα του Μανχάταν της Νέας Υόρκης από το 1916. Ο μικρός ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου ήταν ο μοναδικός χώρος λατρείας που καταστράφηκε ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001 όταν κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από τόνους ερειπίων του νοτίου πύργου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.  

Χρόνια μετά, λίγο πιο κάτω από το «Σημείο Μηδέν», δημιουργήθηκε ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε περίοπτη θέση στον αριθμό 130 της οδού Liberty, ακριβώς απέναντι από το μνημείο, θα οικοδομηθεί ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου ως εθνικό προσκύνημα παγκοσμίου εμβέλειας.    

Η οικοδόμηση θα ξεκινήσει με την τελετή αγιασμού του θεμέλιου λίθου που θα γίνει αύριο, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου. Ο ναός σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμη αρχιτέκτονα με έργα και στην Ελλάδα, Σαντιάγο Καλατράβα στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.   

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της σελίδας stnicholaswtc.org και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής goarch.org.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr