22 Οκτώβριος 2014, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 12:46

Σε κόκκινο συναγερμό το FBI μετά την επίθεση στον Καναδά

  • Σε κόκκινο συναγερμό το FBI μετά την επίθεση στον Καναδά

Το επίπεδο συναγερμού στις ΗΠΑ αύξησε το FBI μετά την ανεξιχνίαστη μέχρι στιγμής επίθεση στην καρδιά των θεσμών στην Οτάβα. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό.

Τρία επεισόδια με πυροβολισμούς στο κέντρο της Οτάβας ερευνά η καναδική αστυνομία: το ένα σημειώθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά, το δεύτερο σε ένα εμπορικό κέντρο και το τρίτο στο Μνημείο των Πεσόντων, κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της Βουλής.
Ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι πυροβόλησε έναν στρατιώτη-φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων.
Ο στρατιώτης, σοβαρά τραυματισμένος, απομακρύνθηκε από την περιοχή με ασθενοφόρο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί σε άλλα δύο σημεία, στο κοινοβούλιο και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι επιθέσεις αυτές εκτελέστηκαν από έναν έως τρεις δράστες.

Πώς έγινε η επίθεση

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.

Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

«Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί» δήλωσε ένας υπάλληλος του κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε και είναι «ασφαλής», όπως είπε ο εκπρόσωπός του.

Σε «ασφαλή» σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων.

Έκλεισαν οι βάσεις

Οι κάτοικοι του κέντρου της Οτάβας έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα, καθώς η αστυνομία εξέφραζε φόβους ότι ένας από τους ενόπλους είχε καταφύγει στη στέγη του κοινοβουλίου. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πάρει θέσεις στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών. Σύμφωνα με το CBC εξάλλου, οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα έκλεισαν για το κοινό.

Στις ΗΠΑ, η υπόθεση θορύβησε τους ομοσπονδιακούς οι οποίοι αύξησαν το όριο συναγερμού στη χώρα ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Οτάβα.