23 Οκτώβριος 2014, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 12:14

Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

  • Από ώρα σε ώρα η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Σήμερα, Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις. Επιπλέον, στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα έρθει τάχιστα και συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες ώρες στη Βουλή.

Ο υπουργός μετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα τις εξελίξεις στην οικονομία και την προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών και μέσω ανταλλαγής e-mail και τηλεδιασκέψεων επιδιώκει έως τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής να κλείσει κρίσιμα ζητήματα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο είναι τα εξής: 

* Η ρύθμιση προβλέπει 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω, και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

* Για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και σημαντική μείωση σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

* Γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για όσους ήταν συνεπείς σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

* Προβλέπεται μείωση επιτοκίου.