8 Μάιος 2013, 12:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:41

8 εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσουμε χρήματα!

  • 8 εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσουμε χρήματα!

8 εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση μαστίζει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Με τα νέα οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται από την κυβέρνηση βλέπουμε το ατομικό μας εισόδημα να συρρικνώνεται και την ανασφάλεια μας να αυξάνεται. Γι’ αυτό το λόγο, αναζητούμε έξυπνες λύσεις ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα εύκολα.

Μερικοί εύκολοι τρόποι για να μας περισσεύουν χρήματα στο τέλος του μήνα και όχι να μας περισσεύει πολύς μήνας στο τέλος του μισθού:

1. Πάρτε χαρτί και μολύβι

Υπολογίστε τα μηνιαία σας έσοδα και έξοδα, ο στόχος βεβαίως είναι τα έξοδα να μην υπερβαίνουν τα έσοδα. Επιπλέον, αποταμιεύστε τουλάχιστον το 10% του εισοδήματος σας ώστε να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε στα έκτακτα έξοδα. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι βάζουν στην άκρη ο,τι απομείνει και συνήθως δεν βάζουν τίποτα. Για το λόγο αυτό, πρώτα αποταμιεύστε ένα μέρος του μισθού σας και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα υπόλοιπα για τα έξοδα σας.

2. Σταματήστε να αγοράζετε έτοιμο φαγητό

Παλαιότερα ίσως είχαμε την πολυτέλεια να τρώμε ή να παραγγέλνουμε απ΄έξω ακόμα και 3-4 φορές την εβδομάδα, το οποίο σημαίνει 30-40€/εβδομάδα. Μ’ ένα σωστό προγραμματισμό μπορούμε να αγοράσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε απ’ το super market και να φτιάξουμε ένα εξίσου γευστικό αλλά σίγουρα πιο οικονομικό και υγιεινό γεύμα.

3. Περιορισμός των καφέδων

Ο καφές έχει μηδαμινό κόστος και συνήθως τον πληρώνουμε χρυσάφι (4 με 5€). Αν μειώσουμε τις εξόδους μας θα εξοικονομήσουμε τουλάχιστον 10-20€/εβδομάδα. Η καινούργια επιλογή των νέων αποτελεί η συγκέντρωση σε φιλικά σπίτια (σαν τις παλιές καλές εποχές).

4. Κόψτε το τσιγάρο

Όπως όλοι γνωρίζουμε το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά όχι μόνο την υγεία μας αλλά και τη τσέπη μας! Υπολογίζεται ότι ένας καπνιστής ξοδεύει γύρω στα 100€/μήνα και  1200/χρόνο (σχεδόν 2 βασικούς μισθούς). Ωστόσο αν δεν μπορείτε να το κόψετε τουλάχιστον περιορίστε το.

5. Χρησιμοποιήστε τα μέσα μεταφοράς

Λόγω της συχνότητας αλλά και των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων πολλοί από εσάς επιλέγετε το αυτοκίνητο σας. Ωστόσο, τα μέσα μεταφοράς  αποτελούν οικονομικότερη λύση διότι το αυτοκίνητο εκτός από τη βενζίνη έχει και πολλά έκτακτα έξοδα όπως ασφάλεια, service κ.τ.λ. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στάθμευσης (ειδικά αυτοί που κατοικούν στην πρωτεύουσα καταλαβαίνουν). Μια άλλη λύση είναι το ποδήλατο ή ακόμα και τα πόδια για κοντινές αποστάσεις, και θα βελτιώσετε την υγεία σας και θα βοηθήσετε τον πλανήτη, διπλό το όφελος!

6. Αποφύγετε τα συσκευασμένα

Τα μη συσκευασμένα τρόφιμα όπως για παράδειγμα κρασί, λάδι, όσπρια, ξηροί καρποί, κρέας, αλλαντικά κοστίζουν λιγότερο για τον απλό λόγο ότι δεν πληρώνουμε τη συσκευασία! Είναι εξίσου εύγεστα και έχουν απαράμιλλη ποιότητα. Αντίθετα, σε προϊόντα όπως απορρυπαντικά, χαρτικά, αφρόλουτρα που η συσκευασία είναι αναπόφευκτη, επιλέξτε τις οικογενειακές συσκευασίες, σας συμφέρει!   

7. Πηγαίνατε στο super market με γεμάτο στομάχι και με λίστα

Έρευνες έχουν δείξει πως όταν πηγαίνουμε στο super market φαγωμένοι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αγοράσουμε περιττά αγαθά. Επίσης, φεύγοντας από το σπίτι φτιάξτε μια λίστα με το τι χρειάζεστε για την εβδομάδα, έτσι ούτε προϊόντα που δεν έχτε ανάγκη δεν θα αγοράσετε ούτε θα ξεχνάτε τα απαραίτητα.

8. Εξοικονομήστε ενέργεια

Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σας μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Για παράδειγμα, το σβήσιμο των φώτων όταν δεν τα χρειάζεστε, το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες, η χρήση λαμπτήρων οικονομίας, η ρύθμιση του κλιματιστικού στους 25 - 26°C και πολλά ακόμη. Αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη όχι μόνο στο νοικοκυριό αλλά και στο περιβάλλον.

Η εποχή είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολη και απαιτεί να γίνουμε ευρηματικοί ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Οι παραπάνω τρόποι φυσικά είναι ενδεικτικοί. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τους υιοθετήσετε  στο τρόπο ζωής σας και θα δείτε τη ζωή σας να αλλάζει και την οικονομική σας κατάσταση να βελτιώνεται!

Κάλλη Α.
Pontos-News.Gr