8 Μάιος 2013, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:41

Στον αέρα οι Πανελλαδικές. Με απεργίες απειλούν οι εκπαιδευτικοί

  • Πανελλαδικές εξετάσεις: Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα

Η αγωνία των μαθητών – υποψήφιων φοιτητών βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης παραμένουν στα «χαρακώματα» με το υπουργείο Παιδείας και απειλούν με απεργία. Ηδη θεωρείται σχεδόν πως αν δεν βρεθεί λύση στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των Πανελλήνιων Εξετάσεων οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν απεργία.

Οι καθηγητές αντιδρούν κυρίως στην αύξηση του ωραρίου κατά δύο οι διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως (από 21 σε 23). Η τελική αποφαση θα ληφθεί αύριο σε νέα συνεδρίαση (μετά από εκείνη της προηγούμενης εβομάδας) αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό.

Την κήρυξη κινητοποιήσεων θα προτείνει και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) στα πρωτοβάθμια σωματεία της.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βρίσκεται σε αναβρασμό, λόγω της εφαρμογής του νέου μισθολογίου, της απόπειρας περικοπής επιδομάτων και δώρων και της αύξησης ωραρίου, που «προκαλούν απολύσεις και δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους και ταυτόχρονα προσφέρουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στους σχολάρχες».

Κρίσιμη συνάντηση

Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση με διάθεση κατευνασμού, αλλά και να επιχειρηματολογήσει σχετικά με τα μηδαμινά περιθώρια υποχώρησης έναντι των αξιώσεων των εκπαιδευτικών. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης να υπαναχωρήσουν από τη σκληρή τους γραμμή προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων είναι ασφυκτικό.

Η ΟΛΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση αποφάσισε να αναβάλλει για αύριο την οριστικοποίηση της μορφής των κινητοποιήσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο (με εξαίρεση το ΠΑΜΕ) τάσσεται υπέρ των 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από τις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Η τελική απόφαση για το ενδεχόμενο απεργιακών αναμένεται να ληφθεί στις 15 του μήνα από τις τοπικές ΕΛΜΕ, στην κυριολεξία «στο παρά πέντε» των πανελλήνιων που ξεκινούν δυο ημέρες μετά.