22 Οκτώβριος 2014, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 11:37

Ο άνθρωπος θα περάσει τα 100 αλλά μέχρι πού θα φθάσει;

  • Ο άνθρωπος θα περάσει τα 100 αλλά μέχρι πού θα φθάσει;

Το έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές που μοιάζει με ψέμα. Οι επιστήμονες το μελετούν επισταμένως και από ό,τι φαίνεται έχουν καταλήξει ότι είναι ζήτημα χρόνου να έρθει εκείνη η εποχή που θα  ζούμε μέχρι τα 120!

Στην πλειάδα των επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, που με βεβαιότητα λένε ότι ο άνθρωπος θα έχει τη δυνατότητα να φθάσει έως την ηλικία των 120 ετών προστέθηκε και ο Βρετανός καθηγητής Νευροβιολογίας σερ Κόλιν Μπλέικμορ, ο οποίος μιλώντας σε διεθνές συνέδριο γηριατρικής είπε ότι «τα 120 έτη ίσως είναι το ανώτατο όριο του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου» αφού και με την πρόοδο της ιατρικής, δύσκολα θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το σκόπελο. 

Για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μέχρι την ηλικία των 120 έχουν μιλήσει και Έλληνες επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Βιοχημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Κυριακίδης και ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας Α&Μ Δημήτρης Νανόπουλος. 

Ο μεν πρώτος θεωρεί ότι με την εξέλιξη της ιατρικής ο άνθρωπος θα είναι πολύ κοντά στο να φθάσει τα 120 χρόνια, ενώ ο δεύτερος δεν είχε αποκλείσει το να ζούμε έως και 500 χρόνια αφού θα είμαστε βιονικοί άνθρωποι.

Την άποψη του Δημήτρη Νανόπουλου ενστερνίζονται πολλοί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Όπως ο δρ. Πανκάτζ Καπάχι που πιστεύει ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις θα μπορούσαν να επεκτείνουν την ανθρώπινη ζωή, τέσσερις ή πέντε φορές και κάποια στιγμή να φθάσουμε να ζούμε μέχρι πέντε αιώνες!

Πάντως ο δείκτης Global AgeWatch Index 2014 που μελετάει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων σε 96 χώρες, προσφάτως κατέγραψε ότι μέχρι το 2050 οι άνω των 60 ετών θα αντιπροσωπεύουν το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στη Βρετανία, έχει αυξηθεί κατά 71% τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των αιωνόβιων.