22 Οκτώβριος 2014, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 11:45

Αντί υποχώρησης, απειλές από τους Τούρκους με αφορμή το Barbaros!

  • Αντί υποχώρησης, απειλές από τους Τούρκους με αφορμή το Barbaros!

Ηγεμονικά παιχνίδια προσπαθεί να παίξει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις Λευκωσίας και Αθήνας, ενώ εμφανίζεται ότι λίγο την ενδιαφέρει εάν με την προκλητική συμπεριφορά της που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και σύμφωνα με πολλά στελέχη της κυβέρνησης του, η Άγκυρα λέει ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου θα συνεχιστούν, παρά τις αντιδράσεις και τις απειλές Αθήνας και Λευκωσίας, ενώ διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις να μην τολμήσουν να προκαλέσουν κρίση.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Barbaros, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση» προειδοποίησε με τον γνωστό προκλητικό του τρόπο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, θυμίζοντας λίγο τον προκάτοχό του και νυν πρόεδρο της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν οι Ελληνοκύπριοι λένε ‘οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριους', τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών» δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτουγλου, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.

«Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Εξάλλου, πρόσθεσε, η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας ότι εκεί που διεξάγονται οι έρευνες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι.