22 Οκτώβριος 2014, 10:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2014, 12:23

Περιφρονεί Ελλάδα και Κύπρο το Barbaros και παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Η Άγκυρα θα παρενοχλεί αλλά δεν θα χτυπήσει στην ΑΟΖ, ισχυρίζεται τουρκική εφημερίδα

Τρία 24ωρα κυκλοφορεί ανενόχλητο στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, παρά τη θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της Λευκωσίας και της Αθήνας.

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ η Ελλάδα προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η προκλητική της στάση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης το σεισμογραφικό προβαίνει σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται για την έναρξη των σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σήμερα πλέει μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, στα οικόπεδα 1,2 και 3, ποντίζοντας καλώδια.

Πάντως ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Kogas, στο κοίτασμα Ονασαγόρας του τεμαχίου 9 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, συνεχίζονται κανονικά. 

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι η πορεία των εργασιών βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων, και πρόσθεσε ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας παρακολουθούν την γεώτρηση από απόσταση 5χλμ, ενώ το Barbaros δεν είναι ορατό από την εξέδρα της γεώτρησης. 

Από διπλωματικής πλευράς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να φέρει το θέμα των επαναλαμβανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής αύριο, με στόχο να αποσπάσει την καταδίκη της ΕΕ για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην ΑΟΖ.

Χθες, μάλιστα κυκλοφόρησε η επιστολή που απέστειλε ο Κύπριος πρόεδρος προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τις επιπτώσεις τους στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. 

Παράλληλα συνεχίζεται η κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ, ενώ σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνεται η ρωσική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου-Συρίας.