22 Οκτώβριος 2014, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2014, 09:33

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

  • Νομοσχέδιο για διάσωση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με κούρεμα χρεών

Σύμφωνα το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβέρνηση βρίσκεται την τελική ευθεία για την οριστικοποίηση και ανακοίνωση της ρύθμισης των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ όλες οι πλευρές της ρύθμισης εξετάστηκαν στη συνέχεια στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ξεπέρασαν τα 70 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα που σχετίζονται και με τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, αλλά ο χρόνος πιέζει όπως δείχνει και η νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κατά 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο των χρεών να ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ.

Τι θα γίνει με τους ενταγμένους στη ρύθμιση των 12 δόσεων

Μία από τις αλλαγές που εξετάζεται είναι η ρύθμιση να ισχύει μόνο για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 1 εκατ. ευρώ. Επίσης εξετάζονται κίνητρα προκειμένου οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σήμερα στη ρύθμιση των 12 δόσεων να μην «μεταπηδήσουν» στη ρύθμιση των 100 δόσεων και υπάρξει απώλεια εσόδων στον προϋπολογισμό τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Ένα από τα σενάρια είναι να αυξηθεί η έκπτωση των προσαυξήσεων για τους οφειλέτες που είναι σήμερα στη ρύθμιση των 12 δόσεων.