21 Οκτώβριος 2014, 21:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2014, 22:05

Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη (φωτο)

  • Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη (φωτο)

Η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, που έχει καταφέρει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία αγωνιά μαζί με κάθε Έλληνα για να μάθει το μυστικό του τάφου. 

Η αρχαιολογική ομάδα, που αυτή τη στιγμή εργάζεται στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου, έφερε χθες στο φως το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού έχει ακέραιο κεφάλι με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Το ύψος του είναι 0,60 μέτρα, ενώ ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο.

«Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών» σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου και σε βάθος 0,45 μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.

Στο φως έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη και το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, που έχει συνολικά μήκος 2,15 μέτρα, πλάτος 1,6 μέτρα και πάχος 0,25 μέτρα. Διαθέτει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυρόφυλλων. Εδώ φαίνεται ότι υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Στην ανατολική πλευρά της τομής, το δάπεδο φαίνεται να έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.

Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.