21 Οκτώβριος 2014, 18:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2014, 18:21

Τα μέτρα της Λευκωσίας ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

  • Τα μέτρα της Λευκωσίας ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Τη διπλωματική αλλά και τη νομική οδό επιλέγει η Κύπρος προκειμένου να απαντήσει στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη οπότε ο Νίκος Αναστασιάδης θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εκεί, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε σε συνεδρίασή του σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, θα καταγγείλει την Τουρκία ζητώντας να καταδικαστούν οι παράνομες ενέργειές της και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Η Κύπρος σκοπεύει, γενικά, να αξιοποιήσει το γεγονός ότι είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα διεθνή φόρα, με τη λήψη μέτρων «που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επίσης μελετάται το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και η λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Παράλληλα, η Λευκωσία θα συνεχίσει τα διπλωματικά διαβήματα ενώ θα αξιοποιήσει και τις σχέσεις της με συγκεκριμένα κράτη. Βέβαιο θεωρείται ότι θα γίνει καταγγελία της Τουρκίας στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για την παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει στη διάθεσή της, έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.