21 Οκτώβριος 2014, 15:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2014, 15:27

Ανεκτίμητος θησαυρός για την Ίμβρο και τον ελληνισμό

  • Ανεκτίμητος θησαυρός για την Ίμβρο και τον ελληνισμό
    Γενικός χάρτης της Ίμβρου

Αναδεικνύει το ιστορικό παρελθόν και συμβάλλει στη βαθύτερη μελέτη του γλωσσικού ιδιώματος και στη καλύτερη προσέγγιση της παράδοσης και της πνευματικής κληρονομιάς των Ιμβρίων. Ο «Τοπωνυμικός Χάρτης της Ίμβρου» ολοκληρώθηκε ύστερα από 10 χρόνια και περιλαμβάνει όλα τα τοπωνύμια του νησιού, πάνω από 2.400, που παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά.

«Εις τα τοπωνύμια έκαστης περιοχής αποτυπούται η ιστορία αυτής. Η προσωρινή διέλευσις των ανθρώπων εκ του ματαίου τούτου βίου και εκ της κοιλάδος του κλαυθμώνος, αφήνει ανεξίτηλα ίχνη επί των διαφόρων τόπων. Ίχνη τα οποία διασώζονται εν τοις τοπωνυμίοις», γράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης προλογίζοντας την έκδοση.

Τον μικρό αυτό άτλαντα με τους 36 χάρτες εξέδωσε η Εταιρεία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Γεώργιος Ξεινός εξήγησε ότι δημιουργήθηκαν επτά ομάδες εργασίας με βάση τα επτά χωριά του νησιού: Γλυκύ, Κάστρο Ευλάμπιο, Παναγία, Άγιοι Θεόδωροι, Αγρίδια, Σχοινούδι. Κάθε μία ομάδα είχε επικεφαλής κάποιον με καταγωγή από το συγκεκριμένο χωριό. Οι έρευνες έγιναν επί τόπου ενώ συγκεντρώθηκαν και ιστορικά στοιχεία.

Στις 144 σελίδες του άτλαντα περιλαμβάνονται ελληνικός χάρτης με τα τοπωνύμια, χάρτες ανά χωριό και χάρτες υποπεριοχών.

Ο αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει στους χάρτες τους αριθμούς και να καταφύγει στους 98 πίνακες (στα ελληνικά και στο τοπικό ιδίωμα) για να βρει το τοπωνύμιο το οποίο αντιπροσωπεύουν.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ευρετήριο τοπωνυμίων και με βάση αυτό να προσανατολιστεί μέσα στους χάρτες. Για τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους ή περιοχές που έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα, υπάρχει αναλυτική περιγραφή και βιβλιογραφική παραπομπή.

«Αν η γενιά η δικιά μας δεν το έκανε αυτό το πράγμα, η νεότερη γενιά θα ήταν δύσκολο να το κάνει», υπογράμμισε ο Γ. Ξεινός που γεννήθηκε στην Ίμβρο το 1944. Σύμφωνα με τον ίδιο η έκδοση συμβάλλει στη διάσωση των τοπωνυμίων και θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με λαογραφία, ιστορία, γλωσσολογία, ονοματολογία, αλλά και στους πολιτικούς αφού στηρίζει την διεκδίκηση των αιτημάτων της μειονότητας στα ευρωπαϊκά όργανα.