21 Οκτώβριος 2014, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2014, 15:09

Τι θα γίνει με τις συντάξεις Ποντίων και Βορειοηπειρωτών

  • Τι θα γίνει με τις συντάξεις Ποντίων και Βορειοηπειρωτών
    Φωτογραφεία αρχείου με τους βουλευτές Θεόδωρο Καράογλου και Μάξιμο Χαρακόπουλο

Ερώτηση για το φλέγον θέμα που παρά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων δεν έχει ακόμα λυθεί, απευθύνουν προς τους υπουργούς οικονομικών και εργασίας οι βουλευτές Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος και Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Γ. Καράογλου.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν εάν θα εξεταστεί η αποκατάσταση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ για τους παλιννοστούντες Ποντίους και τους Βορειοηπειρώτες συμπατριώτες μας. 

Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση ζητούν αφενός το μέτρο να ισχύσει για όλους τους παλιννοστούντες και Βορειοηπειρώτες ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, αφετέρου να μάθουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του pontos-news.gr με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, έγινε σαφές πως η ερώτηση κατατέθηκε με δεδομένο ότι «είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία» και συνεπώς κρίθηκε κατάλληλος ο χρόνος υποβολής της, καθώς το θέμα της αποκατάστασης της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ για παλιννοστούντες Πόντιους και Βορειοηπειρώτες είναι ζήτημα μείζονος κοινωνικής αλλά και εθνικής σημασίας.

Όπως αναφέρουν στο σχετικό υπόμνημα οι δυο βουλευτές, για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπεται να έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Έτσι, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Κυβέρνηση σεβόμενη τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει ξεκινήσει μία διαδικασία σταδιακής αποκατάστασης αδικιών, πρωτίστως σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με χαμηλά εισοδήματα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οπωσδήποτε και οι Βορειοηπειρώτες και παλιννοστούντες Πόντιοι, από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ». 

Μετά την κατάθεση της ερώτησης οι κύριοι Καράογλου και Χαρακόπουλος δήλωσαν: «Παλιννοστούντες και Βορειοηπειρώτες αποτελούν δυο σημαντικές κατηγορίες ομογενών με οικονομικές αλλά και εθνικές προεκτάσεις. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία οφείλει να μη στερήσει, σε πολλούς από αυτούς, τη μοναδική πενιχρή πηγή εισοδήματος που διαθέτουν. 

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η ελληνική οικονομία αρχίζει να πατά σταθερά στα πόδια της, ήρθε η ώρα να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών και να στηριχθούν κοινωνικές ομάδες που διαχρονικά έχουν αποδείξει την αστείρευτη αγάπη τους για την πατρίδα και την αδιάλειπτη προσήλωσή τους στα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες του Έθνους μας».