21 Οκτώβριος 2014, 13:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2014, 15:00

Τους Πόντιους εκτελεσθέντες της Καισαριανής τίμησε το ΚΚΕ

  • Τους Πόντιους εκτελεσθέντες της Καισαριανής τίμησε το ΚΚΕ

Το περασμένο Σάββατο, η τοπική οργάνωση Αχαρνών – Φυλής του ΚΚΕ τίμησε τον αγώνα και τη μνήμη τους σε εκδήλωση που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Μπ.Χολίδης» του Μενιδίου. Ομιλήτρια ήταν το στέλεχος του κόμματος Ρούλα Ελευθεριάδου, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμμετοχή των Ποντίων στην αντιφασιστική πάλη, στον ένοπλο αντάρτικο αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ - ΔΣΕ αλλά και στο εργατικό κίνημα.

Οι παρευρισκόμενοι θυμήθηκαν ότι το 1941 οι Ναζί έκαψαν τρία ποντιακά χωριά, το Κλειστό, την Κυδωνιά και το Αμπελόφυτο, όπου σκότωσαν 96 Πόντιους πατριώτες.

Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική συμμετοχή των Ποντίων στην αντίσταση κατά των φασιστών, που αποτελεί παράδειγμα για τις νέες γενιές. Εκτός από τα παραπάνω χωριά έγιναν εκτελέσεις και σε άλλα χωριά, όπως η Ξηρόβρυση, η Μεγάλη Στέρνα και η Αμφίπολη.

Μετά την ομιλία ακολούθησε παρουσίαση ποντιακών χορών από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών και αντάρτικων αντιφασιστικών ποντιακών τραγουδιών. Προβλήθηκε και βίντεο με στιγμιότυπα από τη συμμετοχή των Ποντίων στον αντιφασιστικό αγώνα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή στα ποντιακά.

Αγωνιστές όπως χιλιάδες Έλληνες μεταξύ των οποίων και Πόντιοι, ο Γιάννης Ελευθεριάδης έπεσε από τις σφαίρες των Ναζί στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

 
Γιάννης Ελευθεριάδης και Κοσμάς Σερδερίδης (φωτογραφίες: Αρχείο ΚΚΕ)

Κοντά του ο Κοσμάς Σερδερίδης που πρόσφυγας από τον Πόντο είχε εγκατασταθεί στο Γερακαριό Κιλκίς. Μέλος του ΚΚΕ είχε εξοριστεί αργότερα στη Φολέγανδρο, είχε κάνει φυλακή στην Ακροναυπλιά και στην κατοχή εγκλείστηκε στο Χαϊδάρι.


Ναπολέων Σουκατζίδης (φωτογραφία: Αρχείο ΚΚΕ)

Ο τρίτος εκτελεσθείς που τιμήθηκε από το ΚΚΕ ήταν ο Ναπολέων Σουκατζίδης που εκτελέστηκε σε ηλικία 35 ετών. Από την Προύσα στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης κι από εκεί στη λίστα των προς εκτέλεση κρατουμένων στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ο διοικητής Καρλ Φίσερ, επειδή τον χρησιμοποιούσε ως διερμηνέα, προσφέρθηκε να τον εξαιρέσει. Ο Σουκατζίδης όμως αρνήθηκε να πάει κάποιος άλλος στη θέση του. Εκτελέστηκε με άλλους 199 την Πρωτομαγιά του 1944. Την ιστορία του διηγήθηκε στο βιβλίο του «Αντίσταση» ο Δημήτρης Ψαθάς.