21 Οκτώβριος 2014, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2014, 13:30

5 χρόνια για φόνο εξ αμελείας στον Πιστόριους

  • 5 χρόνια για φόνο εξ αμελείας στον Πιστόριους
    Ο Όσκαρ Πιστόριους λίγο μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας με την οικογένειά του

Στα «μαλακά» έπεσε ο πρώην πρωταθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων, Όσκαρ Πιστόριους που πριν από λίγο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για τον εξ αμελείας φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ με τέσσερις σφαίρες το Φεβρουάριο του 2013 και σε τρία χρόνια με αναστολή επειδή είχε κάνει χρήση πυροβόλου όπλου μέσα σε εστιατόριο.

Η Νοτιοαφρικανή δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, όπως εξήγησε, επέβαλε τη συγκεκριμένη ποινή αφού έλαβε υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και την προσωπικότητα και την αναπηρία του κατηγορουμένου. «Μια ποινή που δεν θα προέβλεπε φυλάκιση θα έστελνε στην κοινωνία ένα κακό μήνυμα, αλλά και μια μακρά ποινή εγκλεισμού δεν θα ήταν η αρμόζουσα».

Μολονότι η δικαστής ανέφερε στην ετυμηγορία της πως η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να διαπράξει φόνο, έλαβε υπόψη της τη σοβαρότητα των γεγονότων: ο Όσκαρ Πιστόριους «γνώριζε πως η τουαλέτα ήταν ένας περιορισμένος χώρος και πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος διαφυγής για το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από την πόρτα». Απέρριψε μάλιστα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για την ευάλωτη κατάσταση του κατηγορουμένου και ότι είναι αδύνατο να φυλακιστεί ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος στα δυο πόδια.

Η οικογένεια της Ρίβα εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή που επιβλήθηκε στον Πιστόριους.

"Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: "Πιστεύουν πως η απόφαση είναι σωστή και είναι ικανοποιημένοι από την ποινή.

Πάντως ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο λένε πως μπορεί να αποφυλακισθεί για καλή διαγωγή έπειτα από περίπου 18 μήνες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται.

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο πρώην πρωταθλητής οδηγήθηκε σε ένα κρατητήριο του δικαστικού μεγάρου, απ' όπου πρόκειται να μεταφερθεί κατ' ευθείαν στη φυλακή. Εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του καθώς η δικαστής ανακοίνωνε την ποινή.