21 Οκτώβριος 2014, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2014, 11:14

Η τουρκική πρόκληση με την ΑΟΖ – Κύπρος και Ελλάδα επαγρυπνούν

  • Στο Αιγαίο το Μπαρμπαρός – Παρακολουθεί διακριτικά η φρεγάτα Θεμιστοκλής
    (Φωτ.: marinetraffic.com)

Ολοένα και πιο προκλητική γίνεται η Τουρκία καθημερινά τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα, με τις συνεχείς παραβιάσεις των θαλάσσιων χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων τους. Ωστόσο η κίνηση της Άγκυρας να στείλει χθες το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros στο οικόπεδο 3 -σήμερα βρίσκεται στο οικόπεδο 2- της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεία των υποστηρικτικών πλοίων M/V Bravo, M/V Deep Supporter και μιας φρεγάτας διαφέρει από τις συνηθισμένες προκλήσεις. 

«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει εάν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου, στενός συνεργάτης του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης έκανε λόγο για προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι που ταυτοχρόνως υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. 

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Κύπριο πρόεδρο, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας έναντι των προκλητικών τουρκικών κινήσεων. 

Ποια μέτρα εξετάζει η Λευκωσία

Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης πάντως, αναφέρουν πως το πρώτο διπλωματικό βήμα της Λευκωσίας θα είναι να επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει τη συγκεκριμένη πρόταση στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη. Επιπλέον δεν αποκλείεται να υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Με πράσινο σημειώνεται η πορεία του Barbaros, με κίτρινο οι περιοχές που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις, στους αριθμούς "1", "2", "3" τα σημεία που διεξάγονται οι στρατιωτικές ασκήσεις (εφημ.Φιλελεύθερος)

Η θέση της Ελλάδας

Η προκλητικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος  έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστούν οι κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ κάλεσε τη γείτονα να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της. 

Αναλόγως αντέδρασε σύσσωμη και η ελληνική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κλιμάκωση των προκλήσεων της τουρκικής κυβέρνησης και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράνομη και προκλητική η παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την Δημοκρατική Αριστερά. Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζει πως η κίνηση αποτελεί υλοποίηση των τουρκικών απειλών για την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη που συνδέεται με την όξυνση του ανταγωνισμού στην περιοχή για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου.

Στην περιοχή διεξάγονται σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ισραηλινών, κυπριακών και ρωσικών πλοίων και αεροσκαφών.