20 Οκτώβριος 2014, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 15:34

«Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών λένε οι Βρετανοί

  • «Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών λένε οι Βρετανοί

Θετικοί αλλά και αδιάφοροι στο αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στη χώρα που ανήκουν εμφανίζονται οι Βρετανοί σε δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov. Συγκεκριμένα το 37% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στην επιστροφή και μόλις το 23% εμφανίζεται αρνητικό.

Αντίθετα, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 32% δηλώνει αδιάφορο ενώ 7% λέει ότι δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα με αφορμή και την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα.

Από τους σχεδόν 2.000 Βρετανούς που ρωτήθηκαν, η πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών το κάνει επειδή θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η επανένωσή τους. Ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό, πάλι, υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν διότι ανήκουν στην Ελλάδα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής της κληρονομιάς.

Στον αντίποδα, το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως ο Έλγιν τα πήρε νόμιμα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.