4 Μάιος 2013, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:42

Φοροελαφρύνσεις για τα ακίνητα

  • Αγοράζεις σπίτι δώρο μια βίζα

Φοροελαφρύνσεις για την αγοραπωλησία ακινήτων, για την τόνωση της κτηματαγοράς, αναμένονται από το καλοκαίρι.

Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι, προαναγγέλλει με δήλωσή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, αναμένεται μείωση, έως και πέντε μονάδες στον ΦΠΑ για αγοραπωλησίες νεόδμητων .

"Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς" δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι "οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα" αναφέρει ο υπουργός.

Ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου ακινήτου αναμένεται να μειωθεί μέχρι και πέντε μονάδες στο 18% από 23% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, οι αλλαγές θα ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα μειωθεί στο μισό ο φόρος μεταβίβασης και παράλληλα αναμένεται να καταργηθούν τα έξοδα.

Στο μεταξύ, αυξήσεις φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων απαιτεί η τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News. Κι αυτό γιατί η τρόικα θεωρεί πως το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές- ελαφρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στα κρατικά ταμεία, οι οποίες θα πρέπει να αντισταθμιστούν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η τρόικα απαιτεί αύξηση 20% στα εντός σχεδίου ακίνητα και 30% στα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια.

Πηγή: newsit.gr