20 Οκτώβριος 2014, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:11

Έμπολα-Ανθρωπότητα: 1-0

  • Έμπολα-Ανθρωπότητα: 1-0
    Καθημερινά νέα κρούσματα Έμπολα εκτός της δυτικής Αφρικής

Αναπόφευκτο το κρούσμα Έμπολα και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.

Μπορεί οι υγειονομικές αρχές στις Δυτικές χώρες να εμφανίζονται καθησυχαστικές και έτοιμες να αποτρέψουν την εξάπλωση του Έμπολα, ωστόσο ο ιός καλπάζει στη δυτική Αφρική με τα θύματα να έχουν ξεπεράσει τις 4.500, ενώ καθημερινά παρουσιάζονται και νέα κρούσματα στις αναπτυγμένες χώρες.

Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, ωστόσο σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού είπε ότι «η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι, από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά». Πράγμα που δεν είναι εύκολο καθώς «ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».

Η συνέντευξη της Τζένης Κρεμαστινού κυκλοφόρησε περίπου ένα 24ωρο αφού είχε σημάνει συναγερμός στην Πάτρα για πιθανό κρούσμα του θανατηφόρου ιού, που όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για λοίμωξη αναπνευστικού. Ασθενής ήταν ένας Νιγηριανός, ο οποίος προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας.

Στο μεταξύ, η Ισπανίδα νοσοκόμα, το πρώτο άτομο που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα εκτός Αφρικής, δεν είναι πλέον φορέας του ιού. Πηγή του νοσοκομείου Κάρλος Γ΄ της Μαδρίτης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τα αποτελέσματα της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκε η Τερέσα Ρομέρο σήμερα ήταν αρνητικά».

Εμβόλιο δεν υπάρχει ακόμα

Σε περίπου ένα χρόνο προβλέπεται να είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του Έμπολα, σύμφωνα με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, ωστόσο τότε θα είναι πολύ αργά για να κατασταλεί η επιδημία. Η εξάπλωση του ιού, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα έχει επεκταθεί από καιρό σε άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής. 

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο τα κρούσματα θα αγγίζουν τα 10.000 την εβδομάδα.

Το ίδιο προβληματισμένος –τουλάχιστον– εμφανίστηκε και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν. Εάν η εξάπλωση του ιού δεν σταματήσει στη δυτική Αφρική, είναι πιθανό να απειλήσει το αμερικανικό σύστημα υγείας στο άμεσο μέλλον. 

Και όχι μόνο το αμερικανικό σύστημα υγείας, εάν λάβουμε υπόψη την έκθεση της Goldman Sachs που υποστηρίζει πως η επίδραση της επιδημίας στην οικονομία μπορεί να είναι ανάλογη με αυτή που είχαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ ή την εξάπλωση του ιού SARS στο Χονγκ Κονγκ.