19 Οκτώβριος 2014, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:40

Μνημείο Γενοκτονίας των Ασσυρίων στην Αθήνα (φωτο)

  • Ψήφισμα-αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την ελληνική Βουλή
    Μετά από πολύχρονες προσπάθειες της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, τον περασμένο Οκτώβριο η ασσυριακή κοινότητα απέκτησε στο Αιγάλεω μνημείο για την γενοκτονία

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν το πρωί στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, στο Αιγάλεω. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την έντονα φορτισμένη τελετή από τις μνήμες των διωγμών των Ασσυρίων, που ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων και συνέχισε με σύντομους χαιρετισμούς.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την ενορία μας να συμβιώνουμε με τους Ασσύριους, έναν λαό με ιστορία χιλιάδων χρόνων» τόνισε ο εφημέριος του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο δήμαρχος του Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας έκανε λόγο για «εκπλήρωση εκ μέρους του δήμου διπλού χρέους, και απέναντι στους Ασσυρίους που αποτελούν βασική συνιστώσα του δήμου, και ως προς τους χριστιανικούς πληθυσμούς που έπληξαν οι Νεότουρκοι».

Εκ μέρους του Κέντρου Seyfo για την Ασσυριακή Γενοκτονία, και της Ασσυριακής Ομοσπονδίας στη Γερμανία μίλησε ο Σάμπρι Άτμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες των Αρμενίων παγκοσμίως για να διατηρήσουν τη μνήμη ζωντανή και για να αναγνωριστεί επίσημα η Γενοκτονία τους από περισσότερες χώρες.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην δήμαρχος του Αιγάλεω Γιάννης Μυστακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις διώξεις, τον ξεριζωμό και τις προσπάθειες να εγκατασταθούν και να ριζώσουν στη μητέρα Ελλάδα, των Ασσυρίων, των Ποντίων, των Μικρασιατών. Αναφερόμενος στους Ασσύριους είπε ότι «είναι μια υπερήφανη εθνότητα με αξίες που θα θέλαμε να μεταλαμπαδεύσουμε στον ελληνικό λαό.»

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας που είχε το γενικό πρόσταγμα ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, τις Αρχές και όλους όσοι συνέβαλαν για την δημιουργία του μνημείου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Gallery