19 Οκτώβριος 2014, 16:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2014, 15:59

Το pontos-news.gr στη θεμελίωση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν (βίντεο, φωτο)

  • Το pontos-news.gr στη θεμελίωση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν (βίντεο, φωτο)

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε το Σάββατο το μεσημέρι (τοπική ώρα) η θεμελίωση του Αγίου Νικολάου, στην αμερικανική μεγαλούπολη. Στο σημείο βρέθηκε και παρακολούθησε όσα έγιναν ο ανταποκριτής του pontos-news.gr στη Νέα Υόρκη, Νίκος Σταματάκης.

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες στη περιοχή του «Σημείου Μηδέν», στο Μανχάταν, η θεμελίωση του Ιερού Ναού του Άγιου Νικολάου. Η νέα εκκλησία βρίσκεται στο χώρο του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου, πολύ κοντά στη τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλαιότερος ιερός ναός, ο οποίος καταστράφηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το μικρό ελληνορθόδοξο εκκλησάκι είχε ανεγερθεί το 1916.

Όσοι βρεθήκαμε στην τελετή, βιώσαμε μια ανεκτίμητης συμβολικής αξίας στιγμή του Ελληνισμού της Αμερικής, καθώς ο νέος Άγιος Νικόλαος θα καταστεί παναμερικανικό Προσκύνημα και Μνημείο, ένα σύμβολο της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Η τελετή, που παρά την πολυπλοκότητά της εξελίχθηκε άψογα –βοηθούμενη και από τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες–, περιλάμβανε παρουσίες από πολλές θρησκευτικές κοινότητες της Ν. Υόρκης, ευρεία εκπροσώπηση από τις πολιτικές και πολιτειακές αρχές της πόλης μας και της πολιτείας, και πλήθος ομογενών Ελλήνων και Κυπρίων που ξεπερνούσε τα 2.000 άτομα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, που περιέγραψε εκτενώς τις μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της οικοδομικής άδειας από την πολιτεία και την Υπηρεσία Λιμένων (Port Authority), στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει ο χώρος του «Σημείου Μηδέν». Εξίσου σημαντική ήταν η ομιλία του εκπροσώπου του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Πατ Φόιερ, που με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τη σημασία της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.

Σε ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα εξήγησε ορισμένα στοιχεία του σχεδίου του και του ιστορικού υποβάθρου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Καλατράβα αναφέρθηκε στο συμβολισμό του σχεδίου που «έσμιξε αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά» της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενώ πρόσθεσε ότι θα είναι «ένας οίκος του Θεού, της Αγάπης και της Ειρήνης».

Ακολούθησε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και η τελετή έκλεισε με την ομιλία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό στο ναό. Στην ομιλία του, ο Δημήτριος εξήρε τη σημασία του Αγίου Νικολάου ως Εθνικού Προσκυνήματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε  στις αρκετές αρχιτεκτονικές πρωτοτυπίες του σχεδίου του Σαντιάγο Καλατράβα, η κυριότερη από τις οποίες είναι ότι ο ναός θα δείχνει να λάμπει από έναν εσωτερικό φωτισμό, που θα διαχέεται προς τα έξω χάρη στη σχεδίασή του αλλά και των ιδιαίτερων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Υπολογίζεται ότι ο ναός θα ολοκληρωθεί σε 18-24 μήνες και ο προϋπολογισμός της βασικής κατασκευής του ανέρχεται σε 38 εκατ. δολάρια.

Διπλωμάτες, θρησκευτικοί ηγέτες αλλά και πολιτικοί των ΗΠΑ ήταν παρόντες στην εκδήλωση που παρουσίασε η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε τον αδελφό της Γιάννη στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αποχωρώντας, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να αφήσουν με μαρκαδόρο τα ονόματά τους και τις ευχές τους στο μπετόν των θεμελίων, κάτι που πράξαμε και εμείς εκ μέρους του pontos-news.gr.

Για ιστορικούς λόγους, και μολονότι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι στα αγγλικά, παραθέτουμε και το βίντεο από την τελετή θεμελίωσης του ναού του Αγίου Νικολάου.

Gallery