18 Οκτώβριος 2014, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2014, 11:10

Ισπανοί αστυνομικοί ξυλοκοπούν Αφρικανό μετανάστη (βίντεο-φωτο)

  • Ισπανοί αστυνομικοί ξυλοκοπούν Αφρικανό μετανάστη (βίντεο-φωτο)
    Εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από το Μαρόκο στην Ισπανία

Σάλος στην Ισπανία από τις εικόνες που προκαλούν ντροπή.

Σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη και σκάνδαλο στην Ισπανία προκαλεί βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες και δείχνει Ισπανούς αστυνομικούς να χτυπούν με γκλομπ έναν Αφρικανό, ο οποίος επιχειρεί να περάσει από το μαροκινό στο ισπανικό έδαφος.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν το θύμα επιχείρησε να περάσει μαζί με ακόμα 100 άτομα την τριπλή περίφραξη, ύψους 6 μέτρων, που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια. Σύμφωνα με την τοπική οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Prodein, το θύμα είναι ο 23χρονος Ντάνι, από το Καμερούν.

Στα πλάνα φαίνεται ένα μέλος της χωροφυλακής (Guardia Civil) να τον χτυπά με γκλομπ ενώ εκείνος κρέμεται από την περίφραξη στην ισπανική πλευρά. Ο Ντάνι πέφτει εν μέσω μιας ομάδας χωροφυλάκων και παραμένει στο έδαφος χωρίς να κινείται. Οι αστυνομικοί τον μεταφέρουν στη συνέχεια, κρατώντας τον από τα χέρια και τα πόδια, και τον οδηγούν στη μαροκινή πλευρά περνώντας μια πύλη στην περίφραξη.

Ο Χοσέ Παλαθόν, διευθυντής της Prodein και ο άνθρωπος που μαγνητοσκόπησε τη σκηνή, κατηγόρησε τους αστυνομικούς για χρήση «υπέρμετρης βίας». Σύμφωνα με τον ίδιο ο Αφρικανός «έπρεπε να λάβει ιατρική βοήθεια».

«Όλο αυτό είναι εντελώς παράνομο. Συνιστά περιφρόνηση του νόμου, του ήθους και της ηθικής» δήλωσε ο Παλαθόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκπρόσωπος Τύπου της αντιπροσωπείας της ισπανικής κυβέρνησης στη Μελίγια, Ιρένε Φλόρες, δήλωσε ότι ο μετανάστης δεν τραυματίστηκε, όμως πρόβαλε «παθητική αντίσταση» στους αστυνομικούς. «Η χωροφυλακή τήρησε σχολαστικά το νόμο. Εμείς δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για απέλαση αλλά για επαναπροώθηση στα σύνορα» τόνισε η Φλόρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση αμφισβητεί ότι οι μετανάστες που περνούν παράνομα την περίφραξη βρίσκονται ήδη στην ισπανική επικράτεια, ενώ κρίνει ότι έχει το δικαίωμα να τους επαναπροωθεί πίσω στο Μαρόκο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν το κυβερνών κόμμα για το περιστατικό της Τετάρτης, κατηγορώντας το ότι δεν δίνει σαφείς εντολές στους συνοριοφύλακες.

«Πρόκειται για ένα νέο παράδειγμα μιας απόλυτα απαράδεκτης συμπεριφοράς των δυνάμεων επιβολής της τάξης και απάνθρωπης μεταχείρισης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της Ενωμένη Αριστεράς (Izquierda Unida, IU), Ζουάν Κοσκουμπιέλα.