18 Οκτώβριος 2014, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 17:23

Πέθανε ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης που αφιέρωσε τη ζωή του στην ποντιακή διάλεκτο

  • Οι Πόντιοι αποχαιρετούν τον Σωφρόνη Χατζησαββίδη

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, ο άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του σε μελέτες για τον ποντιακό ελληνισμό και την ποντιακή διάλεκτο.

Ποντιακής καταγωγής και γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1950, ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης υπήρξε σπουδαίος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Γλωσσολογίας, Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Δίδαξε σε διάφορα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστημιακά τμήματα Γλωσσολογία και Διδακτική της ελληνικής γλώσσας.

Είχε δημοσιεύσει δεκαεπτά βιβλία και περισσότερες από εκατό εργασίες γλωσσολογικού και γλωσσοπαιδαγωγικού περιεχομένου σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης ασχολήθηκε επιστημονικά με τη νεοελληνική γλώσσα, τη διδακτική της, την ποικιλία της, το δημοσιογραφικό λόγο, ενώ έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την τσιγγάνικη γλώσσα.

Υπήρξε βασικός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και συνέδραμε στο έργο του επιστημονικά, παιδαγωγικά και ανθρώπινα, πάντα με τόλμη και ευθυκρισία.

Με πληροφορίες από greek-language.gr