2 Μάιος 2013, 10:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:48

Όταν οι Ποντιακοί χοροί ταξιδεύουν στο Μιλάνο

  • Όταν οι Ποντιακοί χοροί ταξιδεύουν στο Μιλάνο

O Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ενέπνευσε την καθηγήτρια γλωσσολογίας του πανεπιστημίου "IULM" του Μιλάνου κ. Giovanna Rocca, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο ποντιακών χορών στο εν λόγω πανεπιστήμιο, στις 19 Απριλίου 2013.

Η κ. Giovanna Rocca μοιράζει τη ζωή της τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ιταλίας και Σύρου όπου ζει με το σύζυγό της! Στο νησί γνώρισε το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, αγάπησε τους ποντιακούς χορούς και έγινε μέλος του συλλόγου μας. Μάλιστα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου παρήλασε με το σύλλογο, φορώντας την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά.
 
Η αγάπη της αυτή για τους ποντιακούς χορούς την οδήγησε να προσκαλέσει, μέσω του πανεπιστημίου, το χοροδιδάσκαλό μας Γιάννη Ευφραιμίδη για να διδάξει ποντιακούς χορούς στους φοιτητές.
 
Οι εξήντα φοιτητές, από 3 πανεπιστήμια, έκαναν ένα ταξίδι στον Εύξεινο Πόντο, με οδηγούς την κ. Rocca και τον κ. Ευφραιμίδη οι οποίοι παρουσίασαν την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Οπως μας εξήγησε η κ. Giovanna Rocca, οι φοιτητές, φανερά συγκινημένοι, ευχαρίστησαν τους ομιλητές, διότι για πρώτη φορά άκουγαν για την ιστορία του Εύξεινου Πόντου και την πορεία του ελληνισμού στην περιοχή αυτή.

Κατασυγκινημένοι παρακολούθησαν την εκδήλωση ο πρόξενος της Ελλάδας στην Ιταλία κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του (ποντιακής καταγωγής και οι δυο) και όπως ομολόγησαν "έχουμε παραβρεθεί σε πολλές εκδηλώσεις, πρώτη φορά όμως βρισκόμαστε σε μια εκδήλωση που άγγιξε τόσο πολύ τις καρδιές μας".
 
Η σύζυγος του πρόξενου, στο άκουσμα του ποιήματος του γερμανού ποιητή Heinrich Heine "thalatta, thalatta", δάκρυσε καθώς όπως είπε της θύμισε το ταξίδι του παππού της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Φράγκος και Σάκαρης, πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου, ο κ. Ζαχαρίας Κρηπώτος χοροδιδάσκαλος ελληνικών χορών του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου και πολλοί φίλοι.
 
Η κ. Giovanna Rocca μίλησε κολακευτικά τόσο για το όμορφο νησί της Σύρου όσο και για τους ανθρώπους του συλλόγου, τους οποίους αποκαλεί στην Ιταλία "η ομάδα μου",   ενώ ο κ. Ευφραιμίδης μας έκανε την τιμή να διδάξει τους ποντιακούς χορούς φορώντας τη μπλούζα με το λογότυπο του συλλόγου μας!

Ακολουθούν φωτογραφίες από το σεμινάριο στο τέλος του άρθρου.

Gallery