2 Μάιος 2013, 08:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:43

Φθηνότερο αλλά πιο άδειο το πασχαλινό τραπέζι

  • Φθηνότερο αλλά πιο άδειο το πασχαλινό τραπέζι

Σημαντική μείωση στις τιμές των προϊόντων παρατηρείται τη φετινή πασχαλινή περίοδο και παρά τη πτώση των τιμών στο κρέας και τα άλλα προϊόντα, εμφανής είναι η μείωση στην κατανάλωση, λόγω του χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος.

Το αρνί και το κατσίκι πωλούνται κατά μέσο όρο από 5,99 μέχρι και 6,99 το κιλό. Πλέον στην αγορά διατίθενται αποκλειστικά ελληνικά αμνοερίφια, καθώς απαγορεύτηκε η εισαγωγή ζώων από γειτονικές χώρες. Τα εντόσθια πωλούνται από 3,99 ευρώ τα έντερα και 4,99 οι συκωταριές.

Η κίνηση ζωηρεύει και οι καταναλωτές που τις προηγούμενες ημέρες έκαναν απλώς έρευνα, τώρα προχωρούν στις απαραίτητες αγορές για το πασχαλινό τραπέζι.

Χαμηλότερες τιμές αλλά και πτώση της κατανάλωσης

Σύμφωνα με τιμοληψίες σε σύγκριση με πέρσι η τιμή του αρνιού είναι χαμηλότερη κατά 8,06%, η τιμή του κατσικιού 8,33% χαμηλότερη, ενώ το κοτόπουλο είναι φθηνότερο κατά 26,3%.

Οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Μόνο η τιμή της πατάτας είναι ακριβότερη συγκριτικά με το 2012. Χαμηλότερο θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με πέρυσι που ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.

Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν οριακή πτωτική τάση, με τα αγγούρια (30,91%) και τα κολοκυθάκια (39,45%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2012, παρατηρήθηκαν στις πατάτες (63,33%) και στις ντομάτες (53,04%). Στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εορταστική περίοδο κινούνται και τα επίπεδα των τιμών αναφορικά με διάφορα είδη Supermarket, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, η φέτα, το ελαιόλαδο κ.ά.

Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ.

Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν μετά τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα κλείσουν στις 9 το βράδυ.

Το Μεγάλο Σάββατο τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι και τα σούπερ μάρκετ έως τις 8 το βράδυ.

Πηγή: madata.gr