1 Μάιος 2013, 13:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:43

Πριν αγοράσετε αρνί για το Πάσχα ξανασκεφτείτε το!

  • Πριν αγοράσετε αρνί για το Πάσχα ξανασκεφτείτε το!

Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουν την Κυριακή του Πάσχα, για να απολαύσουν την παράδοση, που απαιτεί αρνάκι στη σούβλα. Η Μάριζα Χριστοδούλου, γνωστή για τη φιλοζωική της δράση, αφού είναι και αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ανήκει στη μικρή κατηγορία - ομάδα ανθρώπων, που δεν τρέφονται με κρέας.

Η κα Χριστοδούλου μας περιγράφει το χρονικό της ζωής ενός αμνοεριφίου. Αυτές οι κουβέντες ευχόμαστε να σας (μας) προβληματίσουν, σχετικά με το πως ζουν τα ζώα, τα οποία σφάζονται, για να γίνουν η τροφή μας.

Τα παραγωγικά ζώα και στην Ελλάδα περνούν τα δικά τους μαρτύρια... αλλά στο τέλος δεν ανασταίνονται! Καταλήγουν στο πιάτο μας.

Καλό Πάσχα!

Εκατόν είκοσι ημέρες βοσκής.

Τέσσερις μήνες ήλιο, αέρα, χορτάρι κι ύστερα

η αρπαγή, η στοίβαξη, οι λαμαρίνες,

ο συνωστισμός, η πείνα, η δίψα.

Το μαρτυρικό ταξίδι στο άγνωστο, η αγωνία, ο τρόμος.

Το βάναυσο ξεφόρτωμα και η μακριά ουρά αναμονής για το οδυνηρό τέλος.

Τα άγρια βελάσματα και η μυρωδιά του πηχτού αχνιστού αίματος.

Ο ατέλειωτος χρόνος της απελπισίας, ο πανικός.

Το βίαιο άρπαγμα και τα άγρια τινάγματα.

Το μαχαίρι και το τραχύ ξέσχισμα της σάρκας.

Το αίμα που κυλάει, που χάνεται.

Η πτώση. Oι σπασμοί.

Η αφαίμαξη, το στράγγισμα.

Το γδάρσιμο.

Το τσιγκέλι.

Ο ανασκολοπισμός και η σούβλα.

Το τραπέζι της Λαμπρής

και τα αυγά που βάφτηκαν κόκκινα...

Καλό Πάσχα!

Η σφαγή των αθώων αμνών εν έτει 2013

Περίπου δύο εκατομμύρια αμνοερίφια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, θα σφαχτούν και φέτος το Πάσχα, τη μεγάλη αυτή γιορτή της αγάπης. Δυστυχώς, πολλά από αυτά θα σφαχτούν «στο γόνατο», εκτός δηλαδή σφαγείων και έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους.

Τα αρνιά, ως ζώα πράα και ήρεμα, δεν διαθέτουν κανένα φυσικό όπλο για να μπορέσουν να αμυνθούν έστω έναντι της βίαιης διαδικασίας της σφαγής: το βάναυσο άρπαγμα με το μαχαίρι στο χέρι και το τραχύ ξέσχισμα της σάρκας. Δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα, να πετάξουν ή ακόμα και να δαγκώσουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν εκείνη την τραγική στιγμή που απολύουν τη ζωή τους, είναι να βελάσουν. Να βελάσουν με όση δύναμη τους μένει, δεδομένου του πανικού και του τρόμου της στιγμής που τα «παραλύει».

Λίγοι, βέβαια, από εμάς όταν θα κάτσουμε στο τραπέζι της Λαμπρής, θα αναλογιστούμε τις τελευταίες στιγμές της αγωνίας και του πόνου του ζώου που βρέθηκε ως σφάγιο στο πιάτο μας. Αν μπορούσαμε έστω λίγο να το φανταστούμε, τότε ίσως ο κόσμος μας να γινόταν λίγο καλύτερος.

Δίνουμε ψήφο στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Πανελλήνια ‘Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων που έσπευσαν φέτος να τονίσουν ότι η σφαγή των αμνοεριφίων σε υπαίθριους χώρους αποτελεί παράβαση των κείμενων διατάξεων περί υγειονομικού Κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγίων ζώων και περί προστασίας ζώων και περιβάλλοντος.

Καταψηφίζουμε, ωστόσο, τόσο τους κτηνοτρόφους εκείνους που απαιτούν να γίνει η σφαγή των ζώων τους εκτός οργανωμένων σφαγείων, όσο και τον υφυπουργό ο οποίος, ως τυπικός πολιτικός ψηφοθήρας, αποφάσισε για την εφαρμογή του Π.Δ. 568/1988 με το οποίο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, εφόσον δεν λειτουργεί σφαγείο στην περιοχή.

Για το φαινόμενο της παράνομης σφαγής ζώων σε υπαίθριους χώρους και της εμπορίας των σφαγίων ζώων, υπενθύμισε στο αρμόδιο Υπουργείο μας και η διεθνής φιλοζωική οργάνωση Compassion in World Farming, αναφέροντας ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε (Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή/και τη θανάτωσή τους) απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση δεδομένου ότι “θα αποφεύγεται οποιαδήποτε περιττή διέγερση, πόνος ή ταλαιπωρία των ζώων κατά τη διακίνηση, το σταυλισμό, την ακινητοποίηση, την αναισθητοποίηση, τη σφαγή και τη θανάτωση” και ότι οι χοίροι και τα αιγοπρόβατα έχουν προηγουμένως αναισθητοποιηθεί».

Καλούμε λοιπόν το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή του σφαγή ζώων σε υπαίθριο χώρο, να επικοινωνήσει άμεσα με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές και την Αγροφυλακή και να καταγγείλει την παράβαση.

Για να είναι το Πάσχα ημέρα αγάπης και συμπόνιας για όλα τα πλάσματα.

Καλό Πάσχα

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Πηγή: zoosos.gr