30 Απρίλιος 2013, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:43

Εγγράφηκε ο πρώτος μαθητής στο σχολείο της Ίμβρου!

  • Ίμβρος: Ελληνορθόδοξο δημοτικό σχολείο επαναλειτουργεί

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τον πρώτο μαθητή που η οικογένειά του έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου.

Μετά από 49 χρόνια υπάρχει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει πάλι το ελληνικό δημοτικό σχολείο της Ίμβρου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τον πρώτο μαθητή που η οικογένειά του έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου (Ζεϊτινλίκοϊ). Ήδη στο νησί, για την Λαμπρή, βρίσκονται περί τους 700 Έλληνες.

Η τουρκική εφημερίδα Vatan δημοσίευσε -και αναμετάδωσε το onalert- τις δηλώσεις του Πατριάρχη, ο οποίος είπε ότι θα βοηθηθούν οι οικογένειες με μαθητές που θα εγκατασταθούν εκεί: «Για μας είναι μεγάλη ευτυχία το γεγονός ότι θα ανοίξει και πάλι το σχολείο. Είδα τον πρώτο μαθητή του σχολείου. Το σχολείο θα ανοίξει έστω και με τρεις μαθητές και θα γίνει η απαιτούμενη υποστήριξη στις οικογένειες».

Οι Σύλλογοι των Ιμβρίων στην Ελλάδα, επισημαίνουν όμως ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που είναι αποτρεπτικά της επιστροφής Ιμβρίων στο νησί (όπως και στην Τένεδο), σχετικά με την ιθαγένεια, τα κληρονομικά, τις περιουσίες, τις καταπατήσεις κλπ.

Πηγή: voria.gr