30 Απρίλιος 2013, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:43

Δέκα συμβουλές για Πάσχα χωρίς κινδύνους στον δρόμο

  • ΚΤΕΟ: Έληξε η προθεσμία —150 ευρώ πρόστιμο από σήμερα

Ποιος είναι ο δεκάλογος οδηγιών για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στη σύσκεψη του ΕΚΕΠΥ

Σύσκεψη στο ΕΚΕΠΥ υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με αντικείμενο την οδική ασφάλεια και την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόσο κατά τις Ημέρες του Πάσχα, όσο και τη θερινή περίοδο.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έδωσε στη δημοσιότητα δεκάλογο με βασικές οδηγίες την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων εν όψει της εξόδου για το Πάσχα.

-Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.

-Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).

-Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται.

-Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.

-Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.

-Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.

-ΠΡΟΣΟΧΗ: ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.

-Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά την διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2 – 3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.

-Να γίνεται πάντα χρήση ΚΡΑΝΟΥΣ και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).

-Να μην χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).

Σημειώνεται πως το ΕΚΑΒ λαμβάνει έκτακτα μέτρα την περίοδο του Πάσχα, εφαρμόζοντας ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του Εθνικού Οδικού Δικτύου. Συγκεκριμένα, η κάλυψη θα γίνει με ανάπτυξη σε σημεία του οδικού δικτύου Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής και Ασθενοφόρων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ικανοποιημένος "διότι όχι μόνο όλο το σύστημα ήδη έχει τεθεί σε ετοιμότητα αλλά και διότι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν, εμφανίζουν μια ουσιαστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, που είναι μια ελπιδοφόρα και αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική κοινωνία".

Πηγή: news247.gr