29 Απριλίου 2013, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτεμβρίου 2014, 20:43

Οι Αυστραλοί βουλευτές γνώρισαν την ποντιακή φιλοξενία στο Θρυλόριο

  • Οι Αυστραλοί βουλευτές γνώρισαν την ποντιακή φιλοξενία στο Θρυλόριο

Την ποντιακή φιλοξενία και παράδοση γνωρίσαν οι 22 Αυστραλοί βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κυριακή των Βαΐων, το Θρυλόριο Ροδόπης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς". Ακολουθεί βίντεο από την υποδοχή των Αυστραλών βουλευτών στο τέλος του άρθρου.

Στην ολοήμερη παραμονή τους οι φιλοξενούμενοι, λήφθηκε μέριμνα να νοιώσουν την ζεστασιά της ποντιακής φιλοξενίας, γι’ αυτό κινητοποιήθηκε ένα ολόκληρο χωριό για να καλύψει τις ανάγκες και να αναδείξει την πολιτιστική του παράδοση. Σκοπός της επίσκεψης αυτής των αιρετών της Αυστραλίας ήταν να γνωρίσουν από κοντά τον οικισμό του Θρυλορίου, που χτίστηκε την περίοδο 1922 -1923, από τον Αυστραλό Ύπατο αρμοστή των προσφύγων, George Devine Treloar και ονοματοδοτήθηκε «Θρυλόριο» προς τιμήν του, ενώ οι απόγονοί του είχαν προσκληθεί το 2007 και είχε εκφραστεί η ευγνωμοσύνη των κατοίκων στον πατέρα τους.

Οι Αυστραλοί αξιωματούχοι οι οποίοι επισκέφθηκαν το Θρυλόριο την Κυριακή είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με 100 ανέκδοτες φωτογραφίες, που τράβηξε ο Τριλόαρ στο χωριό, τις οποίες έθεσαν οι απόγονοι του στη διάθεση των κατοίκων.

Τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης και η κ. Μαυρίδου, πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου. Είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με φαγητά της περιοχής και χορό, να άκουσαν τα κάλαντα των Βαΐων, ενώ επισκέφθηκαν την εκκλησία με κειμήλια από τον Πόντο και το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά.

Ακολουθεί βίντεο με την υποδοχή των Αυστραλών βουλευτών.