29 Απρίλιος 2013, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2016, 16:01

Οι Αυστραλοί βουλευτές γνώρισαν την ποντιακή φιλοξενία στο Θρυλόριο

  • Οι Αυστραλοί βουλευτές γνώρισαν την ποντιακή φιλοξενία στο Θρυλόριο

Την ποντιακή φιλοξενία και παράδοση γνώρισαν οι 22 Αυστραλοί βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κυριακή των Βαΐων το Θρυλόριο Ροδόπης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Στην ολοήμερη παραμονή τους οι φιλοξενούμενοι ένοιωσαν τη ζεστασιά της ποντιακής φιλοξενίας, γι’ αυτό κινητοποιήθηκε ένα ολόκληρο χωριό. 

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν από κοντά τον οικισμό του Θρυλορίου, που χτίστηκε την περίοδο 1922 -1923, από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή για τους πρόσφυγες George Devine Treloar και ονοματοδοτήθηκε «Θρυλόριο» προς τιμήν του, ενώ οι απόγονοί του είχαν προσκληθεί το 2007 και είχε εκφραστεί η ευγνωμοσύνη των κατοίκων στον πατέρα τους. Οι Αυστραλοί αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με 100 ανέκδοτες φωτογραφίες, που τράβηξε ο Τρελόαρ στο χωριό, τις οποίες έθεσαν οι απόγονοί του στη διάθεση των κατοίκων. Τους υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου. Είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με φαγητά της περιοχής και χορό και να άκουσαν τα κάλαντα των Βαΐων, ενώ επισκέφθηκαν την εκκλησία με κειμήλια από τον Πόντο και το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά.