28 Απρίλιος 2013, 10:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2015, 10:19

Σήμερα τρώμε χαψία τούφα

  • Σήμερα στο Πόντο έτρωγαν χαψία. Η συνταγή της ημέρας

Οι νοικοκυρές στον Πόντο την Κυριακή των Βαΐων έφτιαχναν χαψία. Χαψία λέμε στην ποντιακή τον γαύρο. Η λέξη τούφα, που προέρχεται απ’ το αρχαίο ουσιαστικό τύφος, σημαίνει ατμός υγρού που βράζει. Τα χαψία τούφα καταναλώνονται, συνήθως, τους φθινοπωρινούς μήνες.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό χαψία φρέσκα
  • 8 φέτες ντομάτας
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2½ κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 2 φέτες λεμονιού
  • 1½ φλ. λάδι
  • μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε τα χαψία, κι αφού τ’ αλατοπιπερώσουμε, τ’ αφήνουμε στην άκρη.
  2. Κατόπιν, σ’ ένα βαθύ σκεύος τοποθετούμε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και από πάνω τις μισές φέτες ντομάτας σταυρωτά και την πιπεριά.
  3. Πάνω τοποθετούμε τα χαψία το ένα δίπλα στ’ άλλο, χωρίς κενά.
  4. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κρεμμύδι, τις ντομάτες (που τις τοποθετούμε και πάλι σταυρωτά), το σκόρδο και τις φέτες λεμονιού (που τις τοποθετούμε δίπλα στις ντομάτες, αντίκρυ).
  5. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, προσθέτουμε και το λάδι και ψήνουμε τα χαψία με σκεπασμένο σκεύος για 15΄.

Σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού και όλοι οι συνδαιτυμόνες τρώνε απ’ το ίδιο σκεύος (κατά την παράδοση).

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr