25 Απρίλιος 2013, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2014, 12:17

Όλα όσα έγιναν στις πορείες για την Μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Όλα όσα έγιναν στις πορείες για την Μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Χθες ήταν η ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους. Τελετές Μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τελετή Μνήμης στην Θεσσαλονίκη

Επιμνημόσυνη δέηση στον αρμενικό Ιερό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μέλη της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής με αφορμή τη συμπλήρωση 98 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία.

Ακολούθησε πορεία στο τουρκικό προξενείο, κι επικράτησε ένταση όταν μέλη της Επιτροπής προσπάθησαν να θυροκολλήσουν το ψήφισμά τους στην είσοδο του προξενείου.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους με τις ασπίδες και τα γκλομπς τους, κάνοντας χρήση και σπρέι πιπεριού, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Στη δέηση παρέστη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η πορεία στο Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα

Ειρηνική πορεία πραγματοποίησαν το απόγευμα Αρμένιοι προς την τουρκική πρεσβεία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 98η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, στις 24 Απριλίου του 1915. Όπως κατήγγειλαν οι διαμαρτυρόμενοι, η σφαγή των Τούρκων είχε 1.500.000 θύματα, ενώ το δυτικό τμήμα της Αρμενίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή μέχρι και τις μέρες μας.

Οι Αρμένιοι, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, απαιτούν από την Τουρκία «να αναγνωρίσει και να καταδικάσει τη γενοκτονία που διέπραξε εις βάρος τους και να επιστρέψει τα ιστορικά αρμενικά εδάφη που παράνομα κατέχει και όπου, χρόνια τώρα, επιδιώκει να εξαφανίσει κάθε ίχνος της πλούσιας αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Ακόμη απαιτούν από την Τουρκία την άρση του αποκλεισμού των συνόρων τους και του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου