24 Απρίλιος 2013, 16:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:44

Μείωση ΦΠΑ ζητείται για την οικοδομή

  • Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται

Εκτός από την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα πάγιο αίτημα της αγοράς είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή, τον (πάλαι ποτέ;) ζωτικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας που έχει βυθισθεί σε βαθιά ύφεση, εν μέρει λόγω και της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια. O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) απέστειλε χθες υπόμνημα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, καταθέτοντας σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της δραματικής κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα έχει μειωθεί κατά 85% μέσα στην τελευταία οκταετία, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται η πτώση με ρυθμούς 35% ετησίως, προσθέτοντας ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χαθεί σχεδόν το 50% των θέσεων εργασίας στον κλάδο, ενώ ο αριθμός των νέων ακινήτων που παραμένουν απούλητα υπολογίζονται σε 180.000 με 200.000.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, «οι επιχειρηματικές προοπτικές για τα προσεχή έτη για το σύνολο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, αλλά και για τις χιλιάδες άλλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις κατασκευές, καθίστανται εφιαλτικές», τονίζει ο ΣΒΒΕ. «Αν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί τους επόμενους μήνες», προσθέτει, «τότε θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε συνολική κατάρρευση έναν κλάδο ο οποίος διαχρονικά αποτελούσε πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα και συγχρόνως συνέβαλλε στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης στη χώρα μας».

Tags